Karnyújtásnyira a Brexit-megállapodás?

 

Kilencven százalékban sikerült megegyeznie az Egyesült Királyságnak és az Európai Uniónak a Brexit utáni kapcsolatokról – jelentette be a héten az unió főtárgyalója. London viszont számol azzal is, hogy mégsem tudnak megállapodni a teljes feltételrendszerről – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában. Brexit-párti brit közgazdászok szerint Nagy-Britanniának nem kell tartania attól sem, ha nincs egyezség.

Az MTVA londoni tudósítója a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában arról beszélt, hogy a brexitügyi miniszter, Dominic Raab úgy fogalmazott, továbbra is rendíthetetlenül optimista, és bízik abban, hogy sikerül dűlőre jutni több kérdésben is, dacára annak, hogy bizonyos ügyekben még nincs megállapodás, ilyen a szellemi tulajdon, vagy az adatvédelem.

Az unió főtárgyalója, Michel Barnier azt mondta, Londontól várja a részleteket azzal kapcsolatban, hogy miként próbálják elkerülni az ír határellenőrzés visszaállítását.

A brit brexitügyi miniszter szerint már látótávolságban van a megállapodás az unióval a brit uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről. Dominic Raab azonban a felsőházban utalt arra is, hogy a tárgyalások túlcsúszhatnak az unió által kitűzött októberi határidőn.

Hozzátette, újult erővel, ambíciózusan készülnek a tárgyalássorozat újabb fordulójára, és ha mindezt az uniós fél is hasonló törekvéssel viszonozza, akkor lesz megállapodás.

Habár a tervek szerint csak jövő év márciusában szűnik meg Nagy-Britannia uniós tagsága, a tárgyalásokat októberben szeretnék befejezni, hogy a megszületendő egyezményt a brit parlament, az Európai Parlament, és az unió tagjainak törvényhozása is megvitathassák és időben tudják ratifikálni.

Theresa May korábban úgy nyilatkozott: egy esetleges rossz megállapodásnál az is jobb lenne, ha Nagy-Britannia egyezség nélkül lépne ki az unióból, azonban úgy tűnik, ez nem ilyen egyszerű, hiszen sok millió brit életét felforgatná, ha ez a forgatókönyv bekövetkezne, ugyanis brit civilek arra próbálták meg felhívni a figyelmet, hogy megállapodás híján nehezebb lesz hozzáférni a pénzügyi szolgáltatásokhoz, az egészségügyi-, illetve a gyógyszerkészletekhez, továbbá a mezőgazdasági termékekhez.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo