Sorsdöntő lesz a jövő évi európai parlamenti választás

 

Sorsdöntő lesz a jövő májusi európai parlamenti választást. Először fordulhat elő ugyanis, hogy a választási kampányt igazi, európai témák uralják. Kedden kerül az Európai Parlament elé a magyar jogállamisággal foglalkozó jelentés, amely a szakértő szerint tudatos félrevezetésre irányul – témák az Európai idő című műsorból.

A bevándorlás megosztotta a társadalmakat

Alapvető törésvonalak látszanak, a migrációs válság polarizálta a nemzeti társadalmakat, és ez most európai szintre emelkedik – hívta fel a figyelmet Kiss J. László egyetemi tanár a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában. Újdonság, hogy bár korábban mindig valamilyen belpolitikai kérdés döntötte el az EP-választást, most egy igazi európai kérdésben dönthetünk 2019 májusában – fogalmazott a Corvinus Egyetem tanára.

Pócza István, a Századvég vezető elemzője úgy látja, jelen pillanatban a bevándorlás egy megkerülhetetlen téma Európában. Véleménye szerint a konkrét feladat az, hogy az EP-választás a bevándorlásról szóljon. Várhatóan meg fognak jelenni a következő hetekben azok a hangok, amelyek úgy vélik, nem kellene leegyszerűsíteni az európai parlamenti választásokat, hanem figyelembe kellene venni különböző szakpolitikákat.

A jelenlegi európai politikai háború arról szól, hogy milyen lesz Európa a jövőben, a csata pedig arról, hogy milyen a migráció, és annak egy részütközetét látjuk most, ami meghatározza, hogy milyen lesz a következő ciklus költségvetése – fogalmazott.

Tudatos félrevezetés a Sargentini-jelentés

Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai vezetője úgy fogalmazott, a Judith Sargentini által összeállított jelentés a Magyarország ellen irányuló rágalomhadjárat vádjait tartalmazza. Hozzátette, ez a hadjárat már 2011-ben elkezdődött.

Az első ilyen mérföldkő a médiatörvény volt, majd később a bíróságok függetlenségével kapcsolatban is voltak viták. A 2015-ös migrációs válság idején újabb lendületet kapott a támadássorozat, mivel Magyarország eltérő, az Európai Unióval szembemenő álláspontot formált meg a kérdésben – magyarázta Kovács István a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

A szakértő szerint a jelentés egyfajta összegzés is, mert górcső alá vesz minden eddigi, Magyarország ellen megfogalmazott kritikát. A jelentés annyiban újszerű, hogy a hetes cikkely szerinti eljárás megindítására még nem volt példa az Európai Unió történetében.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo