Jövő héttől tesztelik a regisztrációs rendszert Nagy-Britanniában

 

A brit kormány megkezdi az uniós tagállamokból érkezettek számára a Brexitet követő kötelező regisztrációs rendszer tesztelését. A rendszer működését több ezer önkéntessel próbálják ki.

A jövő héten kezdik meg Nagy-Britanniában annak az információs rendszernek a tesztelését, amellyel az ott tartózkodó uniós állampolgárok regisztrálhatnak, hogy letelepedési státuszt kaphassanak. Erre a Brexit után lesz szükségük azért, hogy a szigetországban maradhassanak.

A közmédia tudósítója a Kossuth rádió Európai idő című műsorában arról beszélt, hogy a regisztrációs rendszer próbáját elsőként Liverpoolban kezdik meg, mintegy négyezer önkéntes bevonásával. Az első szakaszban három egyetem és az állami egészségügyi szolgálat tizenkét északnyugat-angliai területi egysége kezdené meg a tesztelést, ezzel venné kezdetét az a három éves program, amelynek keretében regisztrálnák az EU tagországok polgárai közül, jelenleg a szigetországban élő mintegy 3,8 millió embert.

epa06860696 Anti-Brexit protesters demonstrate outside parliament in London, Britain, 03 July 2018. Cabinet ministers are set to meet for crunch talks at Chequers on Friday 06 July to discuss a 'third way' customs plan. The UK is due to leave the EU on 29 March 2019.  EPA/ANDY RAIN

Brexit-ellenes tüntetők (Fotó: EPA/Andy Rain)

Nekik eddig semmiféle regisztrációs kötelezettségük nem volt az Európai Unió mozgásszabadságra vonatkozó szabályai értelmében. Ez változna meg a Brexit után, amikor valamennyi jelenleg is ott élő uniós állampolgárnak egy új, úgynevezett letelepedett státuszért kellene folyamodnia, amely lehetővé tenné, hogy továbbra is ott éljenek és dolgozzanak, és különböző juttatásokat kapjanak, ide értve az egészségügyi ellátást is.

A belügyminisztérium szerint a tesztprogram lehetővé tenné, hogy javíthassák, illetve finomíthassák a rendszert, mielőtt azt életbe léptetnék, valószínűleg még az év vége előtt. Akik jelentkeznek a tesztelésre, az elsők között kaphatják meg a letelepedési státuszt.

Úgy tudni azonban, hogy a rendszerről még nem született megállapodás az unióval. A tudósító felhívta a figyelmet, hogy a rendszer igencsak ellentmondásos: ez ugyanis azt jelentené, hogy az uniós állampolgároknak, akiket eddig úgy kezeltek, mintha brit állampolgárok lettek volna, ezek után úgynevezett hivatalos személyes azonosítószámuk lenne majd, amelyet a  munkaadók, a lakásukat bérbeadók, a bankok, és a szolgáltatók, egyebek közt például a bankok is használnak majd. Az elképzelést már eddig is sokan bírálták – jegyezte meg a tudósító.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo