Továbbra is a migráció a fő kérdés az európai politikában

 

Két téma az Európai idő műsorából: jövő év májusában európai parlamenti választások lesznek, s a migráció mindenképpen befolyásolja a kimenetelét. Az első nagy menekültközpontok megnyíltak Bajorországban: mostantól visszafordítják azokat a menekülteket a határról, akik Spanyolországnál lépték át az uniós határt.

2019 májusában tartják az európai parlamenti választásokat. Szabó Dávid, a Századvég kutatási igazgatója a Kossuth Rádió műsorában a közelgő választások kapcsán kijelentette: semmiképp nem lehet egységes európai jobboldalról beszélni.

Véleménye szerint vannak, akik a nemzetek Európájában hisznek, akik nem ülnek fel egyfajta „progresszióvonatra”. A szakember szerint a progresszív gondolkodás pedig nem a jobboldal sajátja elsősorban. Szabó Dávid, az Európai Néppárt centrista szárnyát például az európai baloldalhoz sorolná. Véleménye szerint nagy kérdés lehet a jobboldali pártoknak az, hogy milyen formációban induljanak a 2019-es választásokon.

A szakértő elmondta: nagyon fontos választás előtt állunk, magas a tét, így sok dinamikát is láthatunk mind a jobb-, mind a baloldalon.

Mindeközben a migráció kérdése több európai országot is rendkívül foglalkoztat. Bajorországban megnyíltak az első nagy menekültközpontok. Egy új egyezmény szerint mostantól visszafordítják azokat a menekülteket a német határról, akik Spanyolországnál lépték át az uniós határt.

A spanyolokkal megkötött megállapodás mintájára Berlin az olaszokkal és a görögökkel is meg szeretne állapodni, azonban velük előreláthatólag nem lesz olyan könnyű megállapodnia a német kormánynak, mint Madriddal, ugyanis várhatóan kemény feltételeket szabnak.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo