A jogállamiság kérdéséről faggatták a lengyel kormányfőt Strasbourgban

 

Az Európai Unió jövőjéről folytatott plenáris vitán nyolcadikként felszólaló Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök álláspontja szerint az európai projektet jóval nyitottabbá kell tenni, mert példa nélküli módon gyűltek össze feje felett a válságok, ezzel a brexitre, a migrációra és az orosz hibrid háborúra utalva – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című adásában.

Kifejtette: egy biztonsági unióra lenne szükség, amely megvédi Európa állampolgárait  a globális vállalkozások hatalmától is, fontosnak vélte az egyenlőtlenségek elleni fellépést, egy ambiciózus uniós kohéziós politika révén. Új versenyjogi szabályokat sürgetett, amelyek megfelelnek a digitális kor fejleményeinek és számolva a  agy digitális cégek jelenlétével, mint a Google vagy a Facebook.

Bár a vita Európa jövőjéről volt kiírva, a lengyel miniszterelnök vitapartnerei nem a lengyel javaslatokra reagáltak, hanem a megálltak a lengyel jogállamiság helyzetének minősítésénél, a vitatott lengyel igazságügyi reform emlegetésénél.

Bírálat jobbról és balról

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke arról beszélt, hogy rendszerszintű fenyegetést lát a lengyel jogállamiságra Lengyelországra, amelyre nem lehet azt mondani, hogy nemzeti ügy. Amennyiben a hatalmi ágak szétválasztása, vagy az igazságügyi rendszer függetlensége sérül valamelyik tagállamban az uniós üggyé válik és az egész közösségre hatással van.

Manfred Weber az Európai Néppárt frakcióvezetője azt mondta, hogy az Európai Unió nem fog hátat fordítani a lengyelek embereknek. Felhívta rá a figyelmet, hogy a szabadság nem garantálható jogállamiság nélkül, és ha a varsói kormány nem védi meg ezeket a vívmányokat, akkor az EU fogja megtenni.

Udo Bullmann, a szociáldemokrata képviselőcsoport vezetője azon véleményének adott hangot, hogy Lengyelországnak mielőbb vissza kellene térnie Európa centrumába, a demokratikus országok családjába, nem szabad lerombolni az ország demokratikus tradícióit.

Hasonló hangot ütött meg a liberálisok és a zöldek vezérszónoka.

Ryszard Legutko lengyel konzervatív képviselő igazat adott a miniszterelnöknek, hogy Európában egyfajta demokratikus ébredésre van szükség. Az európai emberek 40 százaléka látja úgy, hogy az EU rossz irányba megy, fogalmazott.

A kritikákra válaszul, Mateusz Morawiecki védelmébe vette a széles körben bírált lengyel igazságügyi reformot, amelynek értelmében a legfelsőbb bíróság jelenlegi tagjainak harmadát kényszernyugdíjazzák. a kritikákra válaszul elmondta, hogy az igazságügyi reformnak nem célja

Kifejtette: az európai partnereknek a nyugaton néha nehéz megérteni a közép-európai valóságot, hiszen ők nem éltek át 50 év kommunizmust, a vasfüggőny jó oldalán voltak, ezért ha állításokat fogalmaznak meg, jó ha közelebbről szemügyre veszik a valóságot, zárta szavait a lengyel kormányfő.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo