Szégyenteljes és botrányos, ami a migrációs jogalkotásban történik

 

Élesen bírálta a héten az Európai Unió menekültügyi biztosa a migrációs jogalkotást. „Szégyenteljes és botrányos, ami a migrációs jogalkotásban történik” – fogalmazott a héten az Európai Parlament (EP) plenáris ülésen Dimitrisz Avramopulosz. Egy belga politikus úgy vélekedett: ha két hét múlva az uniós csúcson megint nem születik döntés, az EP-nek bírósághoz kellene fordulnia – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. A képviselők élesen bírálják egymás politikáját, a fény az alagút végén pedig úgy tűnik, még messze van.

A továbbiakban nem kapnak kikötési engedélyt a migránsokat szállító nem kormányzati szervezetek hajói Olaszországban. Elsőként az Aquarius nevű hajót fordították vissza néhány nappal ezelőtt, amely ismét ráirányította a figyelmet az európai menekültügyi reformokra, pontosabban azok hiányára.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése is vitázott erről a héten és a viták csak megerősítették, hogy továbbra is komoly az aggodalom egy újabb migrációs hullám miatt, és hogy még mindig nagyon mély a megosztottság. Egy valamiben azonban csaknem valamennyi képviselő egyetértett: nem halogatható tovább a döntés a közös európai menekültügyi rendszerről.

Szégyenteljes és botrányos, ami a migrációs jogalkotásban történik

Baraczka Eszter a közmédia brüsszeli tudósítója a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában emlékeztetett, az EP tavaly ősszel elfogadta a maga álláspontját az állandó menekültkvótáról, itt az idő, hogy a tagállamok is lépjenek – érveltek a képviselők a héten. A tudósító megjegyezte: a tanácsban olyan hatalmasak a nézetkülönbségek, hogy az ügy holtpontra jutott.

„Szégyenteljes és botrányos, ami a migrációs jogalkotásban történik” – idézte a tudósító Dimitrisz Avramopulosz brüsszeli migrációs biztos a héten elhangzott szavait. Egy belga politikus úgy vélekedett: ha két hét múlva az uniós csúcson megint nem születik döntés, az EP-nek bírósághoz kellene fordulnia, ugyanis az európai jog szerint a bizottság vagy a parlament bíróság elé idézheti a tanácsot, ha az képtelen cselekedni.

Aquarius -  migránsok - illegális bevándorlók - olaszország

A migrációs dosszié nem tologatható tovább

Az Aquarius esete, valamint a német, az osztrák és az olasz belügyminiszter által tervezett migrációs szigorítás azt vetíti előre, hogy már nemcsak a V4-ek ellenállásával kell számolni a döntéseknél. A strasbourgi vitában azonban a baloldal keményen bírálta a bevándorlásellenes tagállamokat: a szocialisták frakcióvezetője üzent az olasz és az osztrák vezetőknek. Egyszersmind a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsnak is. Az olasz belügyminiszternek azt, hogy szegénységi bizonyítvány az Aquarius fedélzetén tartózkodó terhes nőkkel szemben erőt demonstrálni, az európai vezetőknek pedig azt, hogy a migrációs dosszié nem tologatható tovább.

A legkeményebben talán az osztrák kancellárt bírálta: „Kurz kancellár vajon még mindig olyan büszke rá, hogy lezárta a balkáni migrációs útvonalat anélkül, hogy alternatívát nyújtott volna? Még mindig büszke a baráti szövetségre Orbán Viktorral? Nem. Ezt a magatartást nem fogjuk megengedni” – idézte Baraczka Eszter.

Nagyon alacsony a jelenlegi javaslatcsomag támogatottsága

Sebastian Kurz ugyanis jövő hónapban az EP-be látogat, mert júliustól Ausztria veszi át az unió soros elnökségét, és az előzetes nyilatkozatokból az kerül ki, hogy Bécsben nem támogatják a jelenlegi európai migrációs irányvonalat. A hangsúlyt a határok védelmére és az unión kívüli táborokra fektetnék, miközben elutasítják, hogy a menedékkérők maguk válasszák meg, melyik tagállamban kívánnak letelepedni.

„Itt azonban még nem tartunk” – fűzte hozzá a tudósító, és felhívta a figyelmet arra, hogy a tagállamok két hét múlva újra nekiveselkednek a migrációs csomag megtárgyalásának, a sikerben azonban a bolgár soros elnökség „kincstári optimizmusát leszámítva” senki sem bízik, ugyanis a jelenlegi javaslatcsomag támogatottsága nagyon alacsony. A mostani állás szerint azt állítólag 16-17 tagállam elutasítja.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo