Nem az európaiaké az európai politika – EP-képviselők útkeresése az EURANET-vitaestjén

 

Jövőre EP-választásokat rendeznek, ennek apropójából vitaestet rendezett az EuRaNet, az Európai Rádiók Hálózata, ahol a megjelent EP-képviselők pártállástól függetlenül egyetértettek abban, hogy fontos a választói bizalom erősítése, az, hogy a többük szerint létező EP-buborékon kívül is politizáljanak.

A jövő szempontjából kulcsfontosságú lehet, hogy mennyire tudják a választói bizalmat visszaszerezni az Európai Parlament jövőbeni képviselői – állapították meg a vita résztvevői jobb- és baloldaltól függetlenül. Mint a műsorban elhangzott, a rendezvényen résztvevők szerint kihívás lesz eljutni az európai állampolgárokhoz és felkarolni az ügyeik képviseletét, valamint azon is dolgozniuk, hogy az európai polgárok újra higgyenek nekik.

Nem az európaiaké az európai politika

Egy szocialista EP-képviselő, a szlovén Tanja Fajon szerint az állampolgárok szemében a politikusok „diszkreditálódtak”. Kifejtette, nagyon gyakran azt érzékelik, hogy az európai politika és intézmények csak az európai elité, hogy zárt ajtók mögött játszódik, és ahhoz, hogy újra érdekelté tegyék az uniós állampolgárok számára az európai politikát, úgy véli, az kell, hogy kimenjenek az utcára, beszéljenek velük.

Liadh Ní Riada, az ír Sinn Féin képviselője szerint ők mint EP-képviselők egy buborékban élnek, ezért képtelenek az emberekkel a saját munkájukról beszélni, annak fontosságáról, és ez főleg a fiatalokkal kapcsolatban igaz. Megoldásnak az ír EP-képviselő egyszerű módszert javasol: a fiatalok felé kell fordulni, és rá kell venni őket a demokratikus jogok gyakorlására. A bizalmatlanság euroszkepticizmust szül, – hangzik el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Ernest Urtasun spanyol-katalán EP-képviselő úgy vélte, sokat segítene, ha az uniós szociális pillér erősebb lenne, ugyanis sokan érezhették azt, hogy magukra hagyták őket szociális problémáikkal.

Abban is egyetértettek a vitán, hogy a jövő évi EP-választás kampánya országonként eltérő hangsúlyt fog kapni – míg az északi országokban a migráció fog megjelenni hangsúlyosan, addig a déli országokban a munkanélküliség, ill. munkahely-teremtés lesz a kampány fő témája. David McAllister német néppárti EP-képviselő felszólalásában arról értekezett, hogy a nemzeti és az uniós témák összekapcsolhatóak-e. Véleménye szerint kevésbé, ugyanis az EP-kampány során nemzeti és regionális, valamint helyi témákról fog szólni, ugyanis ezek érdeklik az embereket, és nem azok, amelyeket csak az EP-buborékban lévő embereket érdeklik.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo