Bannon: Trump szerint Közép-Európára nézve a migrációs kérdés a legfenyegetőbb

 

Donald Trump másképpen nézi a világot, mint a korábbi vezetők – mondta Steve Bannon, az amerikai elnök volt főtanácsadója a Kossuth Rádió Európai Idők című adásában. A közrádiónak adott interjúban úgy fogalmazott: az amerikai elnök nem külön, hanem a kettő kombinációjaként tekint a biztonságpolitikára és a gazdasági kapcsolatokra.

Donald Trump a kereskedelmet, a tőkepiacokat és katonai szövetségi kapcsolatokat együttesen kezeli, legyen ez Európa, Perzsa-öböl, a Dél-Kínai-tenger vagy éppen Csendes-óceáni térség, Korea, Japán vagy Kína – hangsúlyozta az elnök egykori vezető kampánystratégája, aki a napokban  a Várkert Bazárban megrendezett az Európa jövője nemzetközi konferencián is felszólalt.

Steve Bannon szerint az amerikai elnök azt szeretné, ha a megerősödnének Amerika szövetségesei, ezért is ragaszkodik ahhoz, hogy a NATO-tagállamok vállalják azt, hogy a hazai össztermék (GDP) legalább 2 százalékát védelmi kiadásokra fordítják.

„Önök itt Közép-Európában szörnyű válságot éltek meg, amelyet a szíriai polgárháború váltott ki. Donald Trump véleménye szerint Észak-Afrika, a Közel-Kelet és a szub-szaharai Afrika gyújtópontot jelent és ezért kell együttműködnünk olyan Öböl-menti államokkal, mint Katar és konfrontálódnunk Iránnal, amely a Hezbollah által is terjeszkedni próbál” – fogalmazott.

Budapest, 2018. május 23. Stephen K. Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt kampányfőnöke és vezető stratégája Trump ,,Amerika az első” politikája és hatása Közép-Európára címmel előadást tart az Európa jövője című kétnapos nemzetközi konferencia első napján a Várkert Bazárban 2018. május 23-án. A tanácskozást a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Századvég Alapítvány szervezte. MTI Fotó: Soós Lajos

BStephen K. Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt kampányfőnöke és vezető stratégája Trump ,,Amerika az első” politikája és hatása Közép-Európára címmel előadást tart az Európa jövője című kétnapos nemzetközi konferencia első napján a Várkert Bazárban 2018. május 23-án. A tanácskozást a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Századvég Alapítvány szervezte.
MTI Fotó: Soós Lajos

Donald Trump volt stratégiai tanácsadója hangsúlyozta, hogy Közép-Európának a legnagyobb fenyegetést a migrációs kérdés jelenti, valamint a háborúk és a működésképtelen államok.

„Közép-Európában is fontos, hogy lássák, hogy az Egyesült Államok hol tart, mint partner, hogy a NATO egy valós katonai szövetséggé váljék és a régió ne az Egyesült Államok protektorátusa legyen” – mondta.

Az amerikai Ben Hodges tábornok az amerikai hadsereg európai haderőinek volt parancsnoka korábban úgy nyilatkozott, hogy Európának önálló védelmi erőre lenne szüksége. Erre Bannon úgy reagált: az amerikaiak nem azt mondják, hogy nem támogatják a NATO-t, hanem azt akarják, hogy a katonai szövetség megerősödjön és Európa kezdjen a saját lábára állni.

A protekcionista gazdasági intézkedések hatását firtató kérdésre válaszul elmondta, hogy személyesen támogatta, hogy Washington lépjen ki az EU-val folytatott szabad kereskedelmi egyezményről (TTIP) szóló tárgyalásokból. „Ezek a többszereplős egyezmények, mint a Párizsi Klímaegyezmény károsak  a versenyképesség szempontjából” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy helyettük a kétoldalú kapcsolatokat részesíti előnyben.

A bilaterális megállapodások jelenlegi állásásról elmondta, hogy Nagy-Britanniával a Brexit után azonnal elkezdik az egyeztetéseket egy kereskedelmi megállapodásról. Donald Trump elnök szerint a kereskedelmi, üzleti és biztonságot érintő kapcsolatok kéz a kézben járnak – mondta.

Kiemelte, hogy jelenleg egy kereskedelmi háború kellős közepén áll az Egyesült Államok Kínával.

Az EU és Washington közötti esetleges kereskedelmi háborút és annak hatását firtató kérdésre úgy válaszolt, hogy „nincs szükség kereskedelmi háborúra az Európai Unióval, mindaddig, amíg kölcsönös kereskedelmet tudunk folytatni.” Az  autóipar területén pedig közösen kell dolgozni egy mindkét félnek egyaránt megfelelő megoldás érdekében.

Mint köztudomású, az amerikai vezetés azt mérlegeli, hogy védővámot vessen ki a külföldi járművek importjára. Az Egyesült Államok sokáig engedte a tömeges importot, de nekünk is gondolnunk kell a gyártási központjainkra, munkásainkra – érvelt a volt elnöki tanácsadó.

A nagyszabású adócsökkentésekről pedig elmondta, hogy azok azt célozták, hogy Kínával és Németországgal versenyképesek legyen az Egyesült Államok.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo