Következetes a magyar kormány migrációs politikája

 

Most van lehetőség, hogy a magyar álláspont bekerüljön a cotonoui megállapodás szövegébe – nyilatkozta a Kossuth Rádió Európai Idő adásában Klopfer Ádámmal, a Migrációkutató Intézet kutatója.

A Cotonoui Megállapodás a fejlődő országok és az EU közötti legnagyobb szabású partnerségi megállapodás, amely az EU-nak 79 országgal – köztük 48 szubszaharai országgal – fennálló kapcsolatait szabályozza.

A magyar kormány álláspontja szerint a húsz évvel ezelőtt megkötött és újratárgyalni tervezett megállapodás szövege azonban olyan migrációs fejezetet tartalmaz, amely teljes egészében elfogadhatatlan Magyarország számára, ugyanis az Európai Unió egy újabb nemzetközi szerződésben akarja legitimálni a migrációt támogató politikáját.

Magyarország éppen ezért nem járul hozzá az EU és Afrika-Karib-térség közötti megállapodás újrakötéséhez a jelenlegi tervezet mellet – erről beszélt Szijjártó Péter a héten Brüsszelben.

Klopfer Ádám, a Migrációkutató Intézet kutatója ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a 2000-es évek elején nem lehetett még látni, hogy a migráció biztonsági kockázat lehet, de az elmúlt nyolc év terrorcselekményei azt mutatták, hogy a migrációs nyomás és a migrációs válság összefügg a terrorizmussal.

A magyar bírálatok tárgya, hogy a tervezet nem tér ki a visszafogadás kérdésére, vagyis hogy azok az országok, ahonnan a migrációs nyomás várható visszafogadják az Európába illegálisan belépő majd onnan kiutasított állampolgáraikat.

Ezért is fontos, hogy a cotonoui megállapodást új vágányra tegyék ezért fontos, hogy a magyar álláspont bekerüljön a tárgyalások elején bekerüljenek  a folyamatba és egyensúlyba hozza a megállapodást.

A Partnerségi Megállapodás két oldalú dolog, az egyik oldalon fejlesztést nyújt az EU az afrikai  országoknak, cserébe el kellene várnia, hogy visszafogadják kiutasított állampolgáraikat, de ez nem működik jelenleg.

A szakértő arra a kérdésre, hogy mi várható a magyar bírálatok fényében úgy válaszolt, hogy t az Európai Unión belül is konszenzusnak kell kialakulnia a kérdésben.

A magyar kormány tántoríthatatlanul és következetesen ugyanazt a politikát képviseli a migráció ügyében, mint az ENSZ Globális Migrációs Kompakt tárgyalásaink

Az EU érdekei is hogy a visszafogadások jobban működjenek, a kérdés, hogy hova helyezi az unió hangsúlyt. A szakértő arra a számít, hogy a magyar észrevételek hangsúlyosabban szerepelnek a dokumentumban.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo