Mi változott az ET ülése után?

 

Teljes az egység az unióban Szergej Szkripal egykori orosz kettősügynök és lánya megmérgezésével kapcsolatban. Az idegméreggel elkövetett támadásért Moszkvát tették felelőssé a tagállamok vezetői, emellett konzultációra hazarendelték az uniós nagykövetet az orosz fővárosból.

Meg lehet kockáztatni azt a kifejezést, hogy visszatért a hidegháború: Oroszország és Nyugat közé (Európai Unió kiegészülve az észak-amerikai térséggel, Ausztráliával és Új-Zélanddal kiegészülve) – mondta Tóth Norbert nemzetközi jogász a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Szemben pedig Oroszország a poszt szovjet térségből való szövetségesekkel.

 

Példaként hozta a diplomaták kiutasítását a szakértő. A katonai biztonság területén is látszik mind a két oldalon mozgolódás: Ukrajna Beregszászra vezényel ukrán katonákat. Az Európai Tanács döntése értelmében a britek verziója felel meg a valóságnak – tette hozzá. Emiatt az ET szolidaratásáról biztosította az angolokat.

Tóth Norbert abban bízik, hogy nem lesz komolyabb feszültség a két blokk között, mert előbb vagy utóbb le fognak ülni a kedélyeket, és megközelíti majd a normalitást a brit-orosz viszony. Kevés periódus volt a történelem során, amikor e két országnak a viszonya feszültségektől mentes lett volna – magyarázta a szakértő.

Másik gócpont Törökország: az EU határozottan elítélte Ankarát, amiért jogtalanul őrizetbe vettek két görög katonát és kilátásba helyezték, hogy megakadályozzák a ciprusi földgáz- és olajkitermelést. Az elmúlt időszak fejleményeit tekintetbe véve el lehet mondani, hogy Törökország mára minden eddiginél távolabb került az EU-s csatlakozástól – jelentette ki a nemzetközi jogász. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy NATO tagállam.

Tóth Norbert szerint Törökország átértékelte állami céljait és a geopolitikai érdekeit, és az látszik, hogy a közvetlen környezetében, az egykori Oszmán Birodalom területein komoly diplomáciai, esetleg katonai befolyásra próbál szert tenni. Ezzel egyszerre Oroszországgal kapcsolata jónak mondható és ez további feszültséget visz az egyébként is terhelt EU-török viszonyba. Nem beszélve arról, hogy a migráció, ami fontos kérdés az EU számára, szempontjából is kulcspozícióban van Törökország, így presszionálni képes az uniót – mondta a műsorban.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo