Fenntartható magyar növekedés

 

Idén a korábban jelzett 3,6 helyett 3,7 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság, mely a héten tette közzé esedékes téli előrejelzését az unió egészére és az egyes tagállamokra. Tavaly a növekedés az euróövezetben és a tagállamok összességében is 2,4 százalékos volt a becslés szerint.

Magas István, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában elmondta: visszaállt az a normál állapot, amelyben sokan reménykedtek, hogy a válság után előbb-utóbb előáll majd. Ez azt jelenti, hogy a világgazdaság egészében, és főleg a húzóterületeken – Észak-Amerikában és Ázsiában – a normál helyzetet a 2,5-3 százalékos növekedés jelenti. Szerinte nagyon jó  teljesítmény lenne, ha az egész Európai Unió el tudná érni a 2,4-es növekedést.

E mögött persze sok tényező van, például hogy az infláció nem szabadult el, sőt kezdi elérni azt a szintet, amit normálisnak tekintünk – 1,5-2 százalékot.

Mi lesz a britekkel?

A Brexit kapcsán úgy vélte, tisztán a status quo alapján számolták az Egyesült Királyság növekedési és egyéb mutatóit, és arra jutottak, hogy a britek kedvezőtlenebb helyzetbe kerülnek majd a távozás után. Ennek komoly ára lesz, növekedési veszteségük lesz, valamint munkahelyek is el fognak veszni – mutatott rá Magas István.

Fenntartható magyar növekedés

A szakértő szerint az Európai Bizottságnál egyértelműen úgy látják, hogy a hazai növekedés tartósan bekerült 3 százalék fölé. Látszik, hogy a fogyasztás és az állami kiadások által fenntartott infrastrukturális beruházások termelik a GDP-t. Jövedelem szempontjából ugyanakkor ez majdnem teljesen mindegy, csak legyen költés és jövedelem-realizáció – emelte ki.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo