Nagy árat fizethetnek a britek a Brexit miatt

 

Magabiztosak a britek a Brexittel kapcsolatban, azonban vitathatatlan, hogy lesznek nehézségek az ügyben. Egy, nemrég napvilágra került tanulmány szerint – amelyet a brit kormány számára készítettek –, a brit gazdaság mindenképpen megsínyli kilépését az Európai Unióból, bármilyen eredménnyel is végződjenek a tárgyalások. Összefoglaló a Kossuth Rádió Európai Idő című szombati műsorából.

David Davis, a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter azt mondta az északi Teesport kikötővárosban tartott beszédében, fontos a brit kormány számára, hogy jövő márciusig megegyezésre jusson az Európai Unióval.  A politikus úgy vélte, hogy az átmeneti időszak elegendő időt hagy majd arra, hogy mindkét fél kiépítse a kapcsolatok új infrastruktúráját, és időt ad a cégeknek arra is, hogy a szabályváltozásokra felkészüljenek.

Brexit-ellenes tüntető Londonban. MTI/EPA Fotó

Brexit-ellenes tüntető Londonban. MTI/EPA Fotó

Azonban nem biztos, hogy annyira indokolt az optimizmus. Egy, a napokban előkerült tanulmány szerint, amelyet a brit parlamentnek készítettek,  a távozás nagyarányú GDP-csökkenést eredményezne. E tekintetben az EU fejlett országaihoz képest Nagy-Britannia az utolsó helyen végezne az elkövetkező 10 évben, vélekedett a Corvinus egyetem docense.

Gálik Zoltán úgy látja, a britek akkor járnának a legrosszabbul, ha a legkeményebb elválás valósulna meg, vagyis a Kereskedelmi Világszervezet általános vezérelvei alapján maradna csak meg a gazdasági kapcsolat az Európai Unióval. Ebben az esetben egyrészt újra vámok lennének az áruforgalomban, ami leginkább az autógyártásnál, illetve az azzal kapcsolatos különböző termékláncokban okozna nehézséget a briteknek. Másrészt valamennyi terméket vámmal kellene kezelni, amely nem 0 vámkulcsos, ami megemelné a költségeket, és kevésbé lenne versenyképes az Egyesült Királyság – magyarázta.

A szakértő szerint az ipari szereplők mellett a pénzügyi szektor számíthat a legnagyobb veszteségekre. Ha ugyanis a londoni City nem tud úgy hozzáférni az európai piacokhoz, mint jelenleg, akkor az hosszú távon nagyon súlyos versenyképességi problémákat jelent számára. Ha nem jön létre megállapodás a britek és az EU között, akkor Nagy-Britanniának külön-külön kell majd megállapodnia az uniós tagokkal a szolgáltatásnyújtásról.

Továbbá az is kockázatot jelent, hogy a Brexit nemcsak a GDP-ben látszódik majd meg, hanem a belső egyensúlytalanságot is felboríthatja – hívta fel a figyelmet Gálik Zoltán.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo