Itt fáj majd a legjobban a Brexit

 

Egy eddig bizalmasan kezelt, de most kiszivárgott a londoni kormány számára készített tanulmány szerint a brit gazdaság mindenképpen megsínyli kilépését az Európai Unióból, bármilyen eredménnyel is végződjenek az uniós tagság megszűnése utáni kapcsolatrendszerről szóló tárgyalások. Az eddig titkosan kezelt elemzést most a parlament tagjai is megismerhetik. Gálik Zoltán, a Corvinus egyetem docense úgy véli, a pénzügyi szektor és az ipari szereplők számíthatnak a legnagyobb veszteségekre.

A tanulmány megállapítása szerint, függetlenül attól, hogy melyik Brexit-forgatókönyv valósul meg, és mennyire lesz szoros a britek kereskedelmi kapcsolata az Európai Unióval, a távozás nagyarányú GDP-csökkentést eredményezne. E tekintetben az EU fejlett országaihoz képest Nagy-Britannia az utolsó helyen végezne az elkövetkező 10 évben – mondta a szakértő a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Theresa May brit miniszterelnök. EPA/MARK SCHIEFELBEIN / POOL

Mint kifejtette, a britek akkor járnának a legrosszabbul, ha a legkeményebb elválás valósulna meg, vagyis a Kereskedelmi Világszervezet általános vezérelvei alapján maradna csak meg a gazdasági kapcsolat az Európai Unióval. Ebben az esetben egyrészt újra vámok lennének az áruforgalomban, ami leginkább az autógyártásnál, illetve az azzal kapcsolatos különböző termékláncokban okozna nehézséget a briteknek. Másrészt valamennyi terméket vámmal kellene kezelni, amely nem 0 vámkulcsos, ami megemelné a költségeket, és kevésbé lenne versenyképes az Egyesült Királyság – magyarázta.

A szakértő szerint az ipari szereplők mellett a pénzügyi szektor számíthat a legnagyobb veszteségekre. Ha ugyanis a londoni City nem tud úgy hozzáférni az európai piacokhoz, mint jelenleg, akkor az hosszú távon nagyon súlyos versenyképességi problémákat jelent számára. Ha nem jön létre megállapodás a britek és az EU között, akkor Nagy-Britanniának külön-külön kell majd megállapodnia az uniós tagokkal a szolgáltatásnyújtásról.

Régiók alapján London és környéke, illetve Dél-Anglia számíthat a legnagyobb veszteségekre a távozással. Mivel Nagy-Britanniában nagyon egyenlőtlen a fejlett, a közepesen fejlett, illetve a kevésbé fejlett területek eloszlása, így az is kockázatot jelent, hogy a Brexit nemcsak a GDP-ben látszódik majd meg, hanem a belső egyensúlytalanságot is felboríthatja – húzta alá Gálik Zoltán.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo