Nem vizsgálható a menedékkérők nemi identitása

 

A menedékkérők nemi hovatartozásának vizsgálatára nem lehet pszichológust alkalmazni egy uniós döntés értelmében – mondta Klopfer Ádám, a Migrációkutató Intézet kutatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Közel 70 országban büntetéssel sújtják a homoszexualitást, sokan erre hivatkozva kérnek menekült kérelmet Magyarországon is – mondta.

Tájékoztatása szerint az unió bírósága a magyar bíróság kérelmére indított eljárásában kimondta: pszichológust ennek a kérdésnek a feltárására nem lehet alkalmazni. A menekültügyi eljárásban arra kell választ kapni, hogy a kérelmező szavahihető vagy sem. A menekültügyi eljárásról szóló uniós irányelv szakértő alkalmazását nem zárja ki az eljárásban. Nemi identitásra és a szexuális irányultságra rákérdezni azonban nem lehet – emelte ki.

Kitért arra, hogy a menekültügyi eljárás nehézsége, hogy a kérelmezők többsége dokumentumok nélkül érkezik, bárki nevét bemondhatják. Az eljárásban a menekültügyi ügyintézőnek kell bizonyosságot szereznie az ügy teljes egészére nézve.

A Genfi Egyezmény felsorolja, hogy milyen okokra hivatkozva lehet menekült státuszt, vagy kiegészítő védelmet biztosítani a kérelmezőnek, a nemi hovatartozás is ilyen – ismertette a kutató.