A német választópolgárok harmada új választást akar

 

Karácsonyra remélték, de jó, ha húsvétra lesz új kormánya Németországnak. Immár több mint 3 hónapja nem tudnak megegyezni a koalíciós partnerek. Vasárnap folytatódnak a tárgyalások egy estleges nagykoalíció létrehozásáról, de a legfrissebb közvéleménykutatás szerint a németek megunták a politikai huzavonát, a megkérdezettek több mint 30 százaléka új választást szeretne.

Vasárnap a koalíciós tárgyalások szondázó részét tartják, amelynek lényege, hogy a felek rövidítik, pontosítják, hogy miben készek a kompromisszumra és miben nem. Ez megelőzi a valóságos koalíciós tárgyalásokat, hívta fel a figyelmet a tudósító. A tárgyalások szondázó részét a CDU, a CSU és az SPD január 12-re már le is szeretné zárni, ami nem feltétlenül lehetetlen.

Angela Merkel. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Angela Merkel. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Amennyiben véget érnek a szondázó tárgyalások, a három párt tagsága dönt arról, hogy elkezdik-e hivatalosan is a koalíciós tárgyalásokat. Ha minden jól alakul, húsvétra lehet Németországnak nagykoalíciós kormánya. Azonban, ha ez valamilyen oknál fogva zátonyra fut, akkor a kisebbségi kormányzás, vagy egy újabb választás tovább húzhatja az időt.

A közmédia berlini tudósítója a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában azt mondta, a német kancellárban egyértelműen csalódtak a német emberek. Angela Merkel ugyanis szeptember 24-én kapott megbízást arra, hogy kormányt alakítson, azonban azóta eltelt több mint száz nap, az országnak pedig még mindig nincs kormánya, ami valahol a kancellár kudarca is.

A tudósító hozzátette, hogy egy friss közvélemény-kutatás szerint minden második német gondolja úgy, hogy Merkel lenne a legjobb kancellár, de a nagy többség úgy látja, már nincs benne annyi lendület, hogy négy évig vezesse az országot. Merkelt emellett nagyon sokan bírálják nyíltan a menekültpolitikája és vezetési stílusa miatt. Ráadásul sokan ellenzik, hogy kisebbségi kormányzás legyen az országban, mert Merkel kiváró politikáját nem tartják jónak.

Továbbá a szilveszteri rendőrök elleni erőszak felerősítette azokat a hangokat, amelyek szerint Németország véglegesen megváltozott, ha a rendőrség és a tűzoltóság tekintélyében óriási csorba esett, és ez megkérdőjelezi az egymás mellett élés alapelvét is, hiszen az alapértékekhez Németországban mindig hozzátartozott a rendőrség és a tűzoltóság tisztelete.

A német választópolgárok elégedetlenségét is mutatja, sokan vetik a politikusok szemére, hogy nem az ország, hanem saját pártjuk politikai érdekeit nézik, és úgy tartják, ezért nem haladnak a tárgyalások.

Az előző év végén készült egy felmérés, amely azzal foglalkozott, hogy ki a 2017-es év legnagyobb politikai vesztese. A megkérdezettek szerint az első helyen Martin Schulz, a második helyen Horst Seehofer, a harmadik helyre pedig Merkelt választották.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet-logo