Sok mindent megváltoztatott 2017 Európában

 

Választási szuperév van mögöttünk. Olyan országokban tartottak parlamenti voksolásokat, melyek az Európai Unió alapító országai közé tartoznak, így Hollandia, Franciaország, majd Németország. Az eredmények azt mutatják: a belpolitikai stabilitás évei véget értek. Összefoglaló az Európai Idő utolsó 2017-es adásából.

Egy friss Eurobarométer-felmérésben azt kérdezték meg európaiaktól, jelenleg mit tartanak legfontosabb kérdésnek – hangzott el a Kossuth Rádió műsorában.

A válaszadók az első helyre tették a migrációt, a másodikra a terrorizmust, a harmadikra Európa gazdasági helyzetét, a negyedikre pedig az államháztartások helyzetét. A sor a munkanélküliséggel, a klímaváltozással, majd a bűnözéssel folytatódott.

Hogy ez mennyiben befolyásolta a 2017-es választások végeredményét, pontosan nem tudni. Egy biztos: az eredmények alapján kijelenthető, hogy a belpolitikai stabilitás évei véget értek – erről már Kiss J. László beszélt a műsorban.

A nagy néppártok visszaszorultak, számos párt pedig felemelkedett a „széleken”. Így pedig a többségalkotási lehetőségek „gyakorlatilag drámailag megváltoztak” – húzta alá.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet-logo