A mozgás fél egészség - Modern kutatóközpontok a magyarok egészségéért

 

Másfél milliárd forintos projekt keretében kutatják, hogy miként és hogyan lehetne növelni legálisan a verseny- és szabadidősportolók elért eredményeit – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Mindezt egy olyan kutatóközpont keretében belül fogják vizsgálni, amit a napokban hozott létre a Pécsi Tudományegyetem vezette konzorcium, amelyben a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem is részt vesz, több régiós sportegyesület mellett.

Bethlen József, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának a dékánja a most induló kutatást a rádióműsornak adott interjújában olyan egyedi vállalásnak nevezte, melynek révén új eredményekhez juthatnak a szakemberek ahhoz, hogy a felmerülő népegészségügyi problémákat megoldják.

Mint azt a műsorszámban elmondta, Ausztriában nagyobb a várható átlagos élettartam, mint Magyarországon, ennek egyik „kulcskomponense” lehet az, hogy a fizikai aktivitás minden probléma megszüntetésére jó, tehát kézenfekvő, hogy a magyar egyetemek is ezzel foglalkozzanak. Hozzátette: olyan módszertanok kerültek kidolgozásra, ami a nemzetközi protokolloknak teljes mértékben megfelelnek.

Antropometriai vizsgálatok mellett spiroergometriai vizsgálatokon át egészen a mentális státusz monitorozásáig több dimenzió jelenik meg a kutatásban – ismertette Bethlen József a vizsgálatok gyakorlati részét. Azt viszont nem tudja megmondani, hogy a szabadidősport, esetleg a rehabilitáció során ezek az eredmények, adatok miként lehetnek alkalmazhatók a szabadidősportok, rekreációk mérésére is.

Három modern és jól felszerelt kutatóközpont létesült a három egyetemen – tette hozzá. A gyakorlati alkalmazásokat több sportegyesület, így a Nemzeti Kosárlabda, vagy Kézilabda Akadémia is hasznosítani fogja – mondta el végezetül.