Támadják Magyarországot Brüsszelben

 

Újból megkérdőjelezték a magyar demokráciát és jogállamiságot Brüsszelben, az Európai Parlament illetékes bizottságának ülésén.

A magyar demokráciát és a jogállamiságot vonták kétségbe csütörtökön Brüsszelben az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának meghallgatásán.

A magyar kormányt egyaránt támadták a határzár, a betelepítési kvóta elutasítása és a civil szervezetekre vonatkozó jogszabály módosítása miatt. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ülésen, illetve az azt követő sajtótájékoztatón is utalt rá, hogy fontosnak tartja az ésszerű vitát, azonban azt tapasztalta, hogy a testület tagjainak zöméből hiányzik az ehhez kapcsolatos nyitottság. Erről bővebben itt olvashat. 

Megkezdődhet a Brexit-tárgyalások második szakasza

Sikerült egyezségre jutni az Egyesült Királyság uniós kiválásának legfontosabb, az ír és észak-ír határ ellenőrzéséről, a pénzügyi elszámolásról, valamint az állampolgári jogokról – jelentette be pénteken Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Theresa May brit kormányfő brüsszeli tárgyalásukat követően.

Fizetnek, ha mennek – Pénzzel próbálják rávenni a bevándorlókat a távozásra

Nehezen megy az illegális bevándorlók kitoloncolása Németországból, ezért a német kormány távozási díjat ajánlott fel az önként távozóknak.

A német menekültügy legnagyobb gondja, hogy a távozásra kötelezettek valóban haza is térjenek. Rengeteg legális és illegális kiskapu létezik, legális úton betegségre, vagy tanfolyamra hivatkozva maradhatnak a menedékkérők – közölte az M1 berlini tudósítója.

A legtöbben azonban nem rendelkeznek útlevéllel, amelynek hiánya kizáró ok arra, hogy hazatoloncolják őket, ezekben az esetekben egy „végtelen hosszú” azonosítási eljárás veszi kezdetét – tette hozzá.

Pécsi díszdoktorrá avatták Donald Tuskot

Hitet tett az Európai Unió mellett és méltatta a közösség értékeit az Európai Tanács elnöke pénteken a baranyai megyeszékhelyen, ahol díszdoktorává avatta a Pécsi Tudományegyetem.

Hiszek az Európa Unió jövőjében és céljában az euroszkepticizmus jelenleg érzékelhető trendje ellenére is – jelentette ki Donald Tusk.

A korábbi lengyel miniszterelnök a doctor honoris causa címről szóló oklevél átvétele után személyes hangú köszöntőjében több irodalmi és zenei példát említve méltatta a magyar kultúrának a saját és honfitársainak életében betöltött szerepét, és úgy fogalmazott: „európainak lenni ok a büszkeségre”. Véleménye szerint Európának továbbra is megvan az esélye arra, hogy a jövőben is „a világ legjobb helye”, a szabadság és kultúra egyedülálló, különleges területe legyen.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet-logo