Megfenyegette Szaúd-Arábiát a Hezbollah vezetője

 

Haszan Naszrallah, a Hezbollah libanoni síita szervezet vezetője megfenyegette pénteken Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket: ha nem hagyják abba jemeni háborús beavatkozásukat, akkor újabb támadások fogják őket érni saját területükön.

Naszrallah erről a libanoni televízióban beszélt. A támadásokat említve a szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalt két terminálja ellen végrehajtott múlt hétvégi légicsapásra utalt, amelynek elkövetőjeként a jemeni húszik lázadók jelentkeztek.

Rijád egy arab koalíció élén vesz részt a 2014 óta tartó jemeni polgárháborúban.

Tévébeszédében Naszrallah kijelentette: a Jemen ellen folytatott háború kilátástalan. Mostantól maguk is megfizetik az árát.

„A támadás megmutatta az ellenállás tengelyének erejét” – mondta. A sejk hozzátette, hogy Szaúd-Arábia vezetőinek jól meg kell gondolniuk egy Irán elleni háborút, „mert az az országuk lerombolását jelentené”.

A múlt szombati támadásokért az Egyesült Államok Iránt tette felelőssé, és Szaúd-Arábia is azt állítja, hogy iráni fegyvereket vetettek be ellene. Irán ugyanakkor tagadja, hogy köze lett volna a szaúdi olajlétesítmények elleni dróncsapásokhoz.