Új biztonságpolitikai dimenzióra mutat rá a Szaúd-Arábiát ért támadás

 

A szaúd-arábiai olajlétesítmények ellen szombaton elkövetett támadás új biztonságpolitikai dimenzióra mutat rá: mindössze néhány 10 millió dollárnyi fegyverrel sikerült megbénítani a világ olajtermelésének öt százalékát – mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerdán az M1-en.

Hozzátette: az Egyesült Államoknak és Szaúd-Arábiának nincs jó lehetősége a reagálásra, megtorló csapást ugyan kezdeményezhetnek, de az csak súlyosbítaná a helyzetet.

A szakértő szerint Donald Trump amerikai elnök reakcióját nehéz kiszámítani, de ha kiderül, hogy Irán felelős a történtekért, akkor katonai lépések várhatóak.

Gyarmati István elmondta: az elmúlt napok sajtóinformációi dróntámadásként kezelték a szombaton történteket, de a legújabb hírek szerint nem drónok, hanem cirkáló rakéták végezhették a támadást. Még nem lehet tudni, hogy a fegyvereket honnan indították, de hangsúlyos az a verzió, amely szerint Jemenből, Iránból vagy Dél-Irakból indították a támadást – fűzte hozzá.

Egy keddi hír szerint az egyik eszköz nem érte el a célpontot, lezuhant a sivatagban, ahol megtalálták, és jelenleg azt vizsgálják, hogy honnan indították a fegyvert – jelezte Gyarmati István.