Élénkült a forgalom minden Európába tartó migrációs útvonalon

 

Az unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex adatai szerint augusztusban 9 százalékkal több bevándorló érkezett a kontinensre, mint egy hónappal korábban. A Földközi-tengeren tovább nőhet ez a szám, mivel az új baloldali olasz kormány megnyitotta a kikötőket az NGO-k csempészhajói előtt, amelyek újabb és újabb migránsokat vesznek a fedélzetükre – közölte az M1 Híradója.

Időközben már a migránsok elosztásán dolgoznak, szerdán Rómában tárgyal erről az olasz kormányfő, Giuseppe Conte és a francia elnök, Emmanuel Macron.

Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta, hazánk nem fogad be illegális bevándorlókat. A Frontex adatai szerint az összes ismert migrációs útvonalon megnövekedett a forgalom. A hivatal szerint augusztusban 13 ezer tiltott határátlépést regisztráltak a tagállamok. Ez csaknem 10 százalékos növekedést jelent az előző hónaphoz képest.

A helyzet pedig tovább romolhat az Olaszországban bekövetkezett baloldali fordulat után. A hatóságok a hétvégén engedték partra szállni az Ocean Viking NGO-hajó fedélzetén tartózkodó 82 afrikai migránst. Ez néhány héttel korábban, Matteo Salvini belügyminisztersége idején elképzelhetetlen lett volna. Az Ocean Viking ezt követően visszatért a nyílt tengerre, és a legfrissebb hírek szerint kedden máris újabb 48 migránst vett a fedélzetére a líbiai partoknál.

Az új, baloldali részvételű kormánykoalíció azonban nem akarja magára vállalni a migránsok befogadásának terheit. Erről írt hétfői közleményében az olasz külügyminiszter Luigi Di Maio, aki támadta Magyarországot is, amiért elutasítja a kvótarendszert, és ez szerinte migrációs vészhelyzetet eredményez.

Szijjártó Péter külügyminiszter erre úgy reagált, a migrációs vészhelyzetet éppen a baloldali olasz kormányok és Brüsszel okozza.

Jövő hétfőn Olaszország, Franciaország, Németország és Málta a tervek szerint megállapodást ír alá a Földközi-tengeren érkező migránsok önkéntes alapon történő befogadásáról. Az automatikus elosztás azonban a tervek szerint minden uniós tagállamot érintene – mutatott rá Bende Balázs külpolitikai szakújságíró.

Az biztos, hogy az aláírók közül Németország már jelezte, hogy egy átfogó, európai rendszer létrehozására lenne szükség. Az olasz kormányfő azt javasolja, hogy a befogadást elutasító országokkal szemben Brüsszel vezessen be szankciókat.

A kötelező kvótákról más tagállami vezetők sem tettek le. Az új egyezmény kidolgozásában például Luxemburg, Horvátország, Görögország, Portugália és Spanyolország mellett több brüsszeli intézmény is részt vesz. Az olasz kormányfő és a francia elnök szerdán egyeztet Rómában.