Inka romokra épült egy szálloda Cuzcóban

 

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le - döntött egy perui bíróság.

A határozattal lezárult a pereskedés, amely a perui hatóságok és az építtető közti vita miatt indult – írták a helyi lapok vasárnap. Az épület „megzavarja Cuzco történelmi városközpontjának harmóniáját, elüt a jellemző építkezési stílustól” – idézte a bírói ítéletet az El Comercio című napilap.

Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. Carlos Somocursio, a regionális tanács egy tagja a TV Perú adásában elmondta, hogy szerinte „a károk helyrehozhatatlanok”. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák.

A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

A perui hatóságok szerint az inka falakat 2012 és 2014 között engedély nélkül rombolta le a munkákat irányító építési vállalkozó. Cuzco Peru egyik legfőbb turistacélpontja, innen indulnak a túrák a híres Machu Picchu inka romvárosba is.

A címlapfotón Cuzco történelmi belvárosa.