Méregkoktélban úsznak a La Manche delfinjei

 

A La Manche csatorna vízében élő delfinek bőrében számos vegyi anyagot mutattak ki, a tudósok szerint egyfajta méregkoktélnak vannak kitéve – írta a BBC egy friss kutatásra alapozva.

A belgiumi Liege Egyetem által vezetett kutatócsoport több mint 80 delfinből vett szövetmintát Normandia és Bretagne partjainál. Az eredmények sokkolók voltak. Az állatok bőrében nagy higanykoncentrációt mértek, de úgynevezett poliklórozott bifenileket (PCB-k) is kimutattak – írta a BBC.

A PCB-k toxikussága és lebomlása váltózó, de mutagének és a reprodukció során tovább adható az utódokra.

De ha mindez nem volna elég, más vegyi anyagok, így növényirtószerek és dioxinok nyomaira is bukkantak, amelyek így együtt „méregkoktélként” működhetnek az élővilág számára.

2016-ban egy Skóciából elpusztult gyilkos bálna szervezetében soha nem látott mértékben mutatták ki a PBC koncentrációját.

A vegyi anyagot festékekben és elektromos berendezésekben is használták, de már évtizedek óta betiltották, ennek ellenére a környezetben még előfordulnak.

A Normann-Breton-öböl a palackorrú delfin élőhelyének számít.  A kutatás vezetője szerint az eredmények fényében a delfin populáció fennmaradása érdekében különleges intézkedésekre van szükség,