Izrael lehallgathatja a Fehér Házat, Trump nem hiszi, hogy ellenük kémkednének

 

Donald Trump nem ad hitelt a Politico című lapban megjelent értesüléseknek, melyek szerint Izrael lehallgatja a Fehér Házat.

Nem hiszek benne, nem gondolom, hogy az izraeliek ellenünk kémkednek” – közölte az amerikai elnök újságírókkal csütörtökön Washingtonban.

Minden lehetséges, de én mégsem hiszem, hogy így lenne” – szögezte le Trump, és hozzátette, hogy kapcsolata Izraellel „kiváló”.

A Politico című amerikai lap csütörtökön reggel exkluzív információként közölte, hogy nagy valószínűséggel Izrael helyezett el 2017-ben olyan kicsiny lehallgató eszközöket a washingtoni Fehér Ház közelében és más washingtoni helyszíneken, amelyekkel rögzíteni lehet mobiltelefon-beszélgetéseket. A lap – meg nem nevezett forrásokra hivatkozva – azt is állította, hogy a lehallgatásról az amerikai kormányzatnak is tudomása volt, miután a  Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) részletesen nyomozott az ügyben és arra a következtetésre jutott, hogy izraeli kémek helyezhették el a lehallgató berendezéseket.

Izrael azonnal cáfolta a lapértesülést, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő pedig úgy nyilatkozott, hogy a cikk „minden részletében kitaláció”.

Donald Trumpot az újságírók faggatták Iránról és Észak-Koreáról is. Az elnök Észak-Koreáról szólva azt mondta, hogy szándékában áll még az idén találkozni ismét Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel.

A teheráni vezetőkkel esetlegesen tartandó tárgyalásokról azt mondta, hogy Irán szorgalmazza a találkozót. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy az amerikai kormány készen áll-e a Teherán ellen hozott szankciók feloldására, ahogyan azt Haszán Róháni iráni elnök a tárgyalások előfeltételeként követeli.

Remélem, hogy sikerül megállapodásra jutnunk, szerintem ők akarják is ezt” – fűzte hozzá. Úgy vélte, hogy a perzsa gazdaság nagyon rossz állapotban van, és ez ösztökélheti a teheráni vezetést a tárgyalásokra.

A címlapfotó illusztráció.