Moszkva szerint véletlenül kitörhet a nukleáris háború

 

Romlik a hadászati stabilitás állapota, fennáll a veszélye egy nukleáris háború véletlen kirobbanásának – figyelmeztetett csütörtökön Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes moszkvai sajtóértekezletén.

Fennáll a kockázata egy nukleáris háború kitörésének. Az elmúlt évben különösen észrevehetően mutatkozott meg a negatív dinamika” – fogalmazott a magas rangú diplomata.

Rjabkov szerint a háború veszélyének kitörése abban az esetben is fennáll, ha a feleknek nem áll szándékukban nukleáris háborút kezdeményezni. A helyzet alakulásáért a helyettes tárcavezető a Nyugatot okolta.

Kollégáink lépései Nyugaton mindinkább emocionálissá, időnként nagyon agresszívvé válnak. Kerülik arra megérett kérdések érdemi megvitatását, blokkolják a párbeszéd csatornáit, és tovább ingatják a fegyverzetkorlátozás szerkezetét” – mondta. Hozzátette, Oroszország nem zárja ki, hogy az Egyesült Államok a nukleáris küszöb leszállítása felé vette az irányt.

Rjabkov kifejezte Oroszország készségét arra, hogy az Egyesült Államokkal felújítsa a teljes körű párbeszédet a hadászati stabilitásról, amelynek azonban figyelembe kell vennie a brit és a francia nukleáris potenciált is. Közölte, hogy a témában legközelebb az ősz folyamán tartanak majd orosz–amerikai tárgyalást.

Az orosz külügyminiszter-helyettes síkraszállt a hadászati támadófegyverek korlátozásáról kötött orosz–amerikai START-szerződés hatályának meghosszabbítása mellett. Hangsúlyozta egyebek között: a nukleáris hatalmaknak meg kell erősíteniük, hogy az atomháború megengedhetetlen.