Felkészült a határain Franciaország a megállapodás nélküli brit kilépésre

 

Franciaország készen áll a megállapodás nélküli Brexitre – erősítette meg csütörtökön Gérald Darmanin francia költségvetési miniszter Ouistreham kikötővárosban a Nagy-Britannia felé közlekedő kompjáratoknál tartott határőrizeti próbán.

Franciaország készen áll. Készen állt már márciusban. És most még inkább készen áll. A próbák bizonyítják” – fogalmazott a francia kormánytag a kikötőben, ahol a két ország határőrizeti szervei Brexit-főpróbát tartanak a teherszállító járműveknek. A miniszter ugyanakkor aggodalmának adott hangot amiatt, „ahogyan a britek készülnek”.

Nem lehet néhány óra alatt egy olyan határt visszaépíteni, amely már évek óta nem létezik” – hangsúlyozta Gérald Darmanin, aki kiemelte: a francia oldalon nem lesznek dugók.

Ouistreham a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő La Manche-csatorna harmadik legnagyobb kikötője a francia oldalon.

A francia hatóságok augusztus vége óta tesztelik az új határellenőrzési informatikai rendszert, amelynek első főpróbáját az észak-franciaországi kikötővárosban, Calais-nál tartották.

Több mint 1,5 millió EU-állampolgár kért tartós brit letelepedési engedély

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss adatai szerint meghaladta az 1,5 milliót azoknak a külföldi EU-állampolgároknak a száma, akik letelepedett státusért folyamodtak a brit hatóságokhoz. A magyarok közül eddig csaknem 40 ezren kértek tartós letelepedési engedélyt.

A brit kormány döntése alapján azok a külföldi EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen Nagy-Britanniában laknak, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után is maradhatnak az országban, és érvényben maradnak jelenlegi jogosultságaik is, de letelepedett jogi státusért – vagyis meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – kell folyamodniuk a brit belügyminisztériumhoz.

A tárca csütörtöki tájékoztatása szerint ezt a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő 3,2 millió állampolgára közül augusztus végéig 1,34 millióan tették meg, és a letelepedett státusért folyamodók száma azóta átlépte a 1,5 milliót.

Az augusztus 31-i állapotot mutató lista élén a lengyelek állnak több mint 240 ezer folyamodvánnyal. A magyarok közül 39 700-an kértek tartós letelepedési engedélyt.

A címlapfotó illusztráció.