Az óceánba ereszthetik a radioaktív hűtővizet Fukusimában

 

Nozaki Tecu, a Fukusima prefektúrabeli halászati szövetség elnöke felelőtlennek nevezte a környezetvédelmi miniszter megjegyzését a keddi ülésen, miszerint a radioaktív hűtővizet, mellyel a fukusimai atomerőmű 1-es blokkját hűtik, a Csendes-óceánba tervezik ereszteni.

Az intézkedésre azért kell sort keríteni, mert 2022-re nem marad majd elegendő tároló hely a víznek – olvasható a The Japan Times hírei közt.

A katasztrófa még 2011. március 11-én következett be, amikor a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengésben és szökőárban súlyosan megrongálódott Fukusima–1-es atomerőmű a Fukusima prefektúrabeli Okuma városban.

A szóban forgó több mint egy millió tonna vizet arra használják, hogy lehűtsék a leolvadt reaktorokat.

Bár a kormány még nem hozta meg a végső döntést, a helyi halászipar szerint hosszú folyamat volt, mire a kifogott halak ára újból megközelítette a katasztrófa előtti szintet. Ha a tartályok vizét az óceánba eresztik, a környékbeli halpiac ismét romokban hever majd.

Az intézkedés továbbá nem csak Japánra lenne hatással – a szomszédos országok szintén nem néznék jó szemmel, különösen Dél-Korea, aki múlt hónapban már számon is kérte a japán nagykövetség munkatársát, hogy mit szándékoznak kezdeni a hűtőfolyadékkal.

 Bár a halászok nagy erővel ellenzik a felvetést, egyes kutatók szerint kevés az esélye annak, hogy kárt okoznának ezzel a környezetnek, mivel nagy arányban hígított folyadékról van szó – olvasható a BBC cikkében.