Kormányátalakítást hajtott végre a japán miniszterelnök

 

Átalakította kormányát Abe Sindzó japán miniszterelnök, új miniszterek kerültek egyebek közt a védelmi és a külügyi tárca élére – jelentette be Szuga Josihide japán kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján.

Az új védelmi miniszter a korábbi külügyminiszter, Kono Taro lett, akinek a tárcáját Motegi Tosimicu kapta meg. Kono korábban már ismertté vált Tokiónak a Szöullal kialakult kereskedelmi vitájában elfoglalt szigorú álláspontjáról, illetve ugyancsak elutasítóan viszonyult a háború idején Japánba hurcolt dél-koreaiakra vonatkozó szöuli kárpótlási igényekhez is.

Abe Sindzó japán miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az újraválasztását követően a tokiói kormányfői rezidencián 2017. november 1-jén. Abe pártja, a Liberális Demokrata Párt nyerte az október 22-i képviselőházi választásokat. (MTI/EPA/Majama Kimimasza) Abe Sindzó japán miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza)

Elemzők szerint nehéz feladatok várnak új külügyminiszterre is azt követően, hogy a feszültség kereskedelmi téren is kiéleződött Japán és Dél-Korea között, miután Tokió megszigorította a dél-koreai ipar számára kulcsfontosságú több vegyi anyag kivitelét, és eltávolította Dél-Koreát azon országok sorából, amelyek kereskedelmi szempontból kedvezményes eljárásban részesülnek. Szöul azt vetette a japán vezetés szemére, hogy az exportszabályok szigorítását fegyverként használja fel a Koreai-félsziget korábbi, 1910 és 1945 közötti japán megszállásából hátramaradt vitákban.

Japánnak ugyancsak vannakterületi vitái Oroszországgal és Kínával, az előbbivel a Kuril-szigetekkel kapcsolatban, az utóbbival pedig a Dél-kínai-tenger ügyében.

Korábban Motegi Tosimicu képviselte Japánt az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásokban, miután Donald Trump amerikai elnök kivonta országát a Csendes-óceáni Partnerség nevű szabadkereskedelmi megállapodásból (TPP).

A környezetvédelmi miniszter Koidzumi Sindzsiró lett, akinek az apja, Koidzumi Dzsunicsiró korábban az ország miniszterelnöke volt. A 38 éves Koidzumi Sindzsiró a harmadik legfiatalabb miniszter Japán második világháború utáni történetében.

Mindhárom említett új minisztert Abe Sindzó lehetséges utódjaként emlegetik. Abe mandátuma 2021-ben jár le.

Az egészségügyi, munkaügyi és népjóléti miniszter Kató Kaconobu lett; az ő hatásköre alá tartozik ezentúl egyebek közt az erőszakkal Észak-Koreába hurcolt japán állampolgárok ügye és a nők emancipációját érintő intézkedések is.