Csaknem 2500 embert tartanak nyilván eltűntként a Bahamákon

 

Csaknem 2500 embert tartanak nyilván eltűntként a Bahamákon a rendkívüli pusztítást okozó Dorian hurrikán pusztításai nyomán – közölték helyi tisztségviselők szerdán.

A hatóságok szerint az eltűntek listáján feltüntetett emberek közül lehetnek olyanok is, akik a szigeteken kialakított menhelyeken kerestek menedéket.

Marsh Harbour, 2019. szeptember 9. Holttestek után kutatnak lakóházak romjai között egy floridai mentőegység tagjai a Bahamák Great Abaco-szigetének Marsh Harbour településén 2019. szeptember 9-én, egy héttel a Dorian hurrikán elvonulása után. A trópusi vihar a Bahama-szigetek 29 lakott szigetének csaknem mindegyikén végigsöpört, de elsősorban az északi területeket sújtotta, ahol még ötös erősségű hurrikánként csapott le. A természeti csapás legkevesebb 43 halálos áldozatot szedett. MTI/AP/Fernando Llano Holttestek után kutatnak lakóházak romjai között egy floridai mentőegység tagjai a Bahamák Great Abaco-szigetén.
(Fotó: MTI/AP/Fernando Llano)

A listát még nem vetették össze az evakuáltak és a menhelyeken lévők adatait tartalmazó kormányzati nyilvántartással” - mondta Carl Smith, a katasztrófavédelmi hatóság szóvivője sajtótájékoztatóján. „Folyamatban van az adatbázisok feldolgozása” - tette hozzá. Rávilágított, hogy több ezren vannak még a szigeteken létesített menedékhelyeken.

Szeptember elején söpört végig a legerősebb kategóriába sorolt, vagyis 5-ös erősségű Dorian hurrikán a Bahamákon teljes kerületeket letarolva és kulcsfontosságú infrastruktúrákat tönkretéve, köztük repülőtéri leszállópályákat és egy kórházat. A helyi hatóságok eddig ötven halálos áldozatot erősítettek meg, de szerintük félő, hogy ennél jóval magasabb lehet a tényleges szám, mert egyre több holttestre bukkannak a romok alatt és a vízzel borított területeken.

A szigetek körül uralkodó kaotikus állapotok akadályozzák a légi és vízi közlekedést, így a mentést is. Smith szerint eddig több mint ötezer embert helyeztek biztonságba New Providence szigetén, de az utóbbi időben elapadt az evakuálást kérők száma.

Tisztségviselők szerint Abacóra, a hurrikán pusztításai által legsúlyosabban érintett területek egyikére már a nap folyamán helyreállhat – igaz csak korlátozott mértékben - a légi forgalom.