Működésbe lépett az Eurojust új, európai igazságügyi terrorizmusellenes nyilvántartása

 

Működésbe lépett az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust új igazságügyi terrorizmusellenes nyilvántartása – közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A terrorellenes nyilvántartás (CTR) rendeltetése, hogy hatékonyabbá tegye a terrorizmussal kapcsolatos fenyegetésekre válaszul hozott igazságügyi intézkedéseket, és ezáltal javítsa az európaiak biztonságát.

A CTR a terrorcselekmények egyedi, EU-szintű adatbázisa, amely a nem dzsihadista gyökerű terrorizmus, hanem többek között a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali csoportok jelentette növekvő fenyegetésre válaszul jön létre.

A CTR teljes mértékben az igazságügyi eljárásokra és ítéletekre összpontosít, ezért nem lesz átfedésben az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete (Europol) által végzett bűnügyi elemzésekkel.

Mint közölték, a rendszer egy központban gyűjti össze a legfontosabb igazságügyi információkat, hogy könnyebben fel lehessen deríteni a terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményeket érintő eljárások közötti esetleges kapcsolódási pontokat.

A CTR révén gyorsan és egységes módon megosztható információk segítségével a tagállami ügyészek aktívabban és hatékonyabban működhetnek együtt egymással, és könnyebben azonosíthatják azokat a gyanúsítottakat és hálózatokat, akik és amelyek több tagállamot érintő ügyekben lehetnek érintettek.

Az Eurojust tájékoztatása szerint a rendszert az Európai Unió minden tagállama használhatja. Azt kérik, hogy a tagállamok még ebben a hónapban regisztrálják a gyanúsítottakkal és a folyamatban lévő ügyekkel kapcsolatos információikat.

Mint közölték, speciális sablont fejlesztettek ki, valamint meghatározták a megadandó ügyek információira vonatkozó közös előírásokat az érvényben lévő adatvédelmi szabályoknak megfelelően.

A 2015. novemberi franciaországi terrortámadásokat követően Franciaország, Németország, Spanyolország, Belgium, Olaszország, Luxemburg és Hollandia nyilvántartás létrehozását kezdeményezte az Eurojustnál a terrorista tevékenységekkel és hálózatokkal kapcsolatos igazságügyi információk összegyűjtése érdekében.