Ellenőrzés alatt tartja a migrációt a szlovén rendőrség

 

A szlovén rendőrség teljes mértékben ellenőrzése alatt tartja a migrációt, ha nem így lenne, sokkal több illegális bevándorló lenne az országban, a vasútállomásokon, a városokban és az elhagyatott épületekben – mondta Bostjan Pokular szlovén belügyminiszter csütörtökön a szlovén hírügynökségnek (STA) adott interjújában.

„Szlovénia biztonságos ország, ezt megerősítik a nemzetközi összehasonlítások, és emiatt sok ország irigyel minket” – tette hozzá.

Kiemelte: Szlovéniában idén 9600 határsértőt tartóztattak fel, és mindössze 460 embert toloncoltak vissza Ausztriából, Olaszországból és Magyarországról az országba. A tárcavezető szerint ez jól mutatja, hogy csak kevesen tudtak átjutni Szlovénián, mert a rendőrök jól végezték a munkájukat.

A hatóságok hatékonyságát segíti továbbá a szlovén-horvát határszakaszon felállított kerítés és korszerű műszaki berendezések is – mutatott rá.

Pokular elmondta, hogy a rendőrség sikeresen jár el az embercsempészek és az embercsempész hálózatok felszámolásával szemben is. A nyomozók egy külön munkacsoportot hoztak létre ennek kezelésére, amely szorosan együttműködik az Európai Unió határvédelmi ügynökségével (Frontex), az Europollal és az Interpollal – tette hozzá.

A tárcavezető szerint jó az együttműködés a többi szomszédos országgal. Horvátországgal és Olaszországgal közös járőrszolgálatot is indítottak, valamint Szkopjében, Zágrábban, Romában és Bécsben is dolgoznak kirendelt szlovén rendőrök.

A szlovén rendőrség figyelemmel kíséri a migrációs áramlást a balkáni országokban, különösen Bosznia-Hercegovinában, és hozzájárult Szerbia és Észak-Macedónia határainak védelméhez is – hangsúlyozta.

Arra az újságírói kérdésre, hogy tartanak-e attól, hogy megismétlődhet a 2015-ös és 2016-os migránsválság, a miniszter azt válaszolta: az illegális határsértések száma minden ősszel növekszik a közelgő tél miatt, ugyanakkor a néhány évvel ezelőttihez hasonló tömeges bevándorlásra nem számít.

Mindazonáltal kijelentette: Szlovénia minden eshetőségre készen áll, és Horvátországtól is elvárja, hogy ugyanolyan hatékonyan védje az Európai Unió külső határait, mint Szlovénia a (belső határellenőrzés nélküli) schengeni övezet (külső) határait.