Áder János a dél-oszét határtérségbe látogatott

 

A köztársasági elnök Mchetában találkozott az Európai Unió Georgiai Megfigyelő Missziójának(EUMM) több magyar tagjával.

2008 óta, vagyis a Dél-Oszétia kapcsán kitört grúz-orosz fegyveres konfliktus óta a térségben működő csaknem kétszáz fős misszióban jelenleg tizenöt magyar katona, rendőr és civil szerződéses tag teljesít szolgálatot.

Az államfő ezt követően Szalome Zurabisvili georgiai elnökkel közösen látogatott el a közigazgatási határ közelébe, ahol a többi között egy orosz katonai támaszpont és mindkét fél katonai megfigyelő állásai is láthatóak voltak.

A közigazgatási határ térségében mindennaposak a feszültségek, amelynek alapja, hogy míg a georgiaiak egyáltalán nem fogadják el azt határként, Oroszország és a dél-oszétok sok esetben máshová teszik a közigazgatási vonalat.

A szakadár területek és az orosz határőrség a  határvonalat államhatárnak tekintik, és folyamatosan próbálja azt kitolni. Szakaszos kerítéseket vagy más akadályokat telepítenek és gyakori, hogy a szakadár köztáraság hatóságai civileket vesznek őrizetbe „illetéktelen határátlépés” címén – fejtették ki a georgiai illetékesek.

Az EUMM 2008 óta teljesít szolgálatot a térség stabilitásának elősegítése, a bizalomépítés, valamint az Európai Unió tájékoztatása céljából. Emellett dokumentálja, hogyan vonnak újabb és újabb területeket ellenőrzésük alá az orosz és dél-oszét erők - tették hozzá georgiai részről.