Életstílusváltást, konkrét cselekvést sürgetett Ferenc pápa

 

Életstílusváltást és üres szavak helyett konkrét cselekvést sürgetett Ferenc pápa a teremtett világ védelmének ötödik imanapján közölt üzenetében, amelyet a környezetért szavukat hallató fiatalokhoz intézett vasárnap.

A Vatikán honlapján több nyelven megjelent pápai üzenet szerint az emberek egoizmusa és érdekhajhászása a teremtett világot, amely eredetileg az emberek közti találkozás és kölcsönös megosztás helyszíne volt, „ellenségesség és harcok színterévé” tette.

A pápa úgy fogalmazott, hogy „az Isten teremtette közös jóban” az ember csak a kizsákmányolás lehetőségét látta meg. Kiemelte: a környezetpusztítás az utóbbi évtizedekben felgyorsult, és nehéz próbára teszi az emberiség „sérülékenyebb” részét.

A jégréteg olvadása, a vízhiány, a vízgyűjtő területek gondozatlansága, az óceánokban úszó jelentős mennyiségű műanyag és mikroműanyag „megerősítik, hogy a beavatkozást nem lehet tovább halasztani”.

„Klímaválságot teremtettünk, amely súlyosan fenyegeti a természetet és az életet, beleértve a miénket is” – hangoztatta. Ferenc pápa három „receptet” vázolt fel, amelyek közt az elsőben imára szólít fel a természettel való szorosabb kapcsolatnak, a természet meghallgatásának érdekében.

A katolikus egyházfő életstílusváltást sürget a hétköznapi táplálkozás, fogyasztás, közlekedés, víz- és energiahasználat, valamint más fogyasztási cikkek terén.

„Túl sokan uraljuk a teremtett világot! Változtassunk, életvitelünk legyen egyszerűbb és tisztelettudóbb!” – szorgalmazta a katolikus egyházfő. A pápa a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség „gyors és határozott” megszüntetését sürgette, tiszta és fenntartható energiaforrásokra való átállással.

Üzenete utolsó részében Ferenc pápa „prófétákhoz” illő cselekvésre szólított fel. Hangsúlyozta, hogy a környezet védelme érdekében egyre több fiatal emeli fel szavát az egész világon, és bátor döntéseket akarnak.

„Csalódottak a túl sok be nem váltott ígéret, a vállalt, de részérdekek és előnyök miatt elhanyagolt kötelezettségek miatt” – írta a pápa. Hozzátette, hogy a fiatalok arra emlékeztetnek, hogy a Föld nem „elkótyavetyélendő”, hanem olyan örökség, amelyet át kell adni a következő generációnak is.

„A fiataloknak igazi válaszokat kell adni, nem üres szavakat, tényeket, nem illúziókat” – vélte Ferenc pápa, hozzátéve, hogy bolygónkat az élet és nem a halál felé kell vezetni.

Az ENSZ szeptember 23-án kezdődő klímacsúcsára emlékeztetve Ferenc pápa arra kérte a kormányokat, bizonyítsák, hogy megvan a politikai akarat a korábbi párizsi klímakonferencián vállalt célok teljesítésére. A környezetvédelem lesz a témája az Amazonas térségének püspökei – a Vatikánban október 6. és 27. között tartandó – találkozójának is.

A teremtett világ védelmének imanapját Ferenc pápa 2015-ben vezette be, és a katolikus egyház minden évben szeptember elsején tartja meg.