Irán növeli dúsított uránkészletét

 

Irán növeli dúsított uránkészletét és nagyobb tisztaságúra dúsítja, mint amilyet a nukleáris programjáról szóló 2015-ös nemzetközi megállapodás lehetővé tenne – áll a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) új jelentésében.

Teherán korábban közölte, hogy fokozatosan csökkenteni fogja a hathatalmi nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeinek végrehajtását, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok tavaly májusban egyoldalúan kilépett az egyezményből, és újra életbe léptette a korábban felfüggesztett szankciókat Iránnal szemben.

A NAÜ júliusban jelentette, hogy Irán meghaladta mind a dúsított uránkészletére vonatkozó 202,8 kilogrammos, mind az urándúsítás tisztaságára vonatkozó 3,67 százalékos határértéket.

Az azóta eltelt két hónap után Irán 241,6 kilogramm dúsított uránnal rendelkezik, a dúsítás fokát pedig 4,5 százalékosra emelte – áll a bécsi székhelyű nemzetközi szervezetnek a tagállamokhoz intézett jelentésében, amelyet a Reuters hírügynökségnek is sikerült megszereznie.

Irán és a világ vezető hatalmai 2015-ben, több mint 10 évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az iszlám köztársaság atomprogramjáról, amelynek értelmében Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét, cserébe a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét.

Donald Trump amerikai elnök viszont 2018-ban kilépett a megállapodásból, és visszaállította a szankciókat. Válaszul Irán a megengedettnél több urániumot kezdett előállítani.

Az amerikai elnök arra hivatkozott a megállapodás felmondásakor, hogy az egyezség nem korlátozza Irán regionális térnyerését és rakétaprogramját. Az alku értelmében Irán semmilyen tevékenységet nem folytathat olyan rakétákkal, amelyekkel atomtöltetet lehet célba juttatni. Teherán állítja, hogy rakétái nem is ilyenek.