Egymillió dolláros segélyt kap Bolívia a erdőtüzek megfékezésére

 

Bolívia egymillió dolláros (295 millió forint) segélyt kap az amazóniai erdőtüzek megfékezésére a Bolivári Szövetség a Mi Amerikánk Embereiért (ALBA) kormányközi szervezettől – közölte szerdán Evo Morales bolíviai elnök Twitter-oldalán.

Szeretném bejelenteni, hogy ezen a reggelen az ALBA tagországok egymillió dolláros támogatást hagytak jóvá a bolíviai erdőtüzek elleni küzdelemhez” – írta szerdai üzenetében Morales. Hozzátette, hogy aznap Peru két helikoptert küldött tűzoltási feladatokra.

Fotó: EPA/Martin Alipaz

Az ALBA 2004-ben jött létre a latin-amerikai és karibi országok közötti kereskedelmi-gazdasági együttműködési mechanizmusként, Hugo Chávez volt venezuelai elnök és Fidel Castro egykori kubai vezető kezdeményezésére. A szervezetnek jelenleg tíz tagállama van: Venezuela, Kuba, Bolívia, Nicaragua, Dominikai Közösség, Antigua és Barbuda, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Saint Lucia, Grenada, valamint Saint Kitts és Nevis.

Korábban az ENSZ, az Amerikaközi Fejlesztési Bank és az Andoki Fejlesztési Együttműködés nyújtott 650 ezer dolláros segélyt a latin-amerikai országnak a tűzoltási feladatokra.

A bolíviai kormány legutóbbi jelentése szerint több mint 700 ezer hektár erdő és legelő égett le az országot sújtó tüzekben Santa Cruz megyében.

Emmanuel Macron francia elnök a G7 biarritzi csúcstalálkozóján hétfőn jelentette be, hogy az országcsoport tagjai 20 millió dolláros (csaknem hatmilliárd forintnak megfelelő) azonnali segélyt nyújtanak az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, illetve hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére.