Heves esőzések okoztak árvizeket és földcsuszamlásokat Japánban

 

Heves esőzések okoztak árvizeket és földcsuszamlásokat szerdán Japán délnyugati részén fekvő, harmadik legnagyobb szigetén, Kjúsún. A hatóságok több mint 800 ezer lakost utasítottak otthona elhagyására a helyi média szerint.

Fukuoka, 2019. augusztus 28. A megáradt Muromi folyó hömpölyög a Kjúsú japán szigeten levő Fukuoka városban 2019. augusztus 28-án. A japán meteorológiai intézet a heves esőzések okozta áradás miatt Kjúsún a legmagasabb szintű figyelmeztetést adta ki földcsuszamlásokra. MTI/EPA/JIJI PRESS

A megáradt Muromi folyó hömpölyög a Kjúsú japán szigeten levő Fukuoka városban 2019. augusztus 28-án (Fotó: MTI/EPA/Jiji Press)

Az ítéletidőben hárman meghaltak.  Szaga prefektúrában egy ember meghalt, amikor autóját elvitte az ár.  A területen helyenként egy óra alatt 100 milliméternyi eső esett– közölte az NHK japán közszolgálati televízió.

Egy másik ember Fukuoka prefektúrában halt meg, őt is járművével együtt ragadta el a víz.  Egy nőt holtan találtak, miután egy vízlevezető csatornába zuhant járművével.

Fukuoka, 2019. augusztus 28. Vízben gázolnak gyalogosok a Kjúsú japán szigeten levő Szaga városban 2019. augusztus 28-án. A japán meteorológiai intézet a heves esőzések okozta áradás miatt Kjúsún a legmagasabb szintű figyelmeztetést adta ki földcsuszamlásokra. MTI/EPA/JIJI PRESS

Vízben gázolnak gyalogosok a Kjúsú japán szigeten levő Szaga városban (Fotó: MTI/EPA/Jiji Press)

Az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató szerint a hatóságok 820 ezer lakost szólítottak fel otthona elhagyására a Kjúsú szigetén található Szaga, Fukuoka és Nagaszaki prefektúrák területén. Szuga Josihide japán kormányszóvivő is erre szólította fel a lakosokat egy sajtótájékoztatón. Egyúttal figyelmeztetett arra, hogy további heves esőzések sújthatnak területeket időnként.

A tévében bemutatott felvételeken elárasztott utakat és vasúti állomásokat lehetett látni.  Az emberek térdig érő vízben gázoltak át az utcákon, miután a folyók kiléptek medrükből.

A japán hadsereg 100 katonát vezényelt Szaga prefektúrába, segítendő az árvízi munkálatokat és a mentést.

A Toyota járműgyártó bejelentette, hogy felfüggeszti a munkát egyik üzemében, ahol a Lexus típusú autókat gyártják.  Hasonló döntést hozott egy másik gyártó, a Daihatsu Motor vállalat.  A meteorológusok az öt fokozatú skálán a legmagasabb szintű riasztást adták ki a Kjúsú nyugati részén lakók számára, akik évtizedek óta nem láttak ilyen heves esőzéseket.

A JR Kyushu nevű vasúti társaság közölte, hogy a vihar késéseket okozott a vasúti közlekedésben, továbbá számos vonatjáratot fel kellett függeszteni.

Szaga prefektúrában az elmúlt két napban 427 milliméter eső esett, ami az augusztus havi átlagos csapadékmennyiség kétszerese – jelentette a japán meteorológiai intézet. Az előrejelzések szerint csütörtök este akár 150 milliméter csapadék is eshet Kjúsú szigetén és a Tokai régióban – tette hozzá.