Az amerikai kormányzat tagjai védelmükbe vették Trump döntéseit

 

Védelmükbe vették az amerikai kormányzat tagjai vasárnapi televíziós nyilatkozataikban Donald Trump elnök döntéseit a Kínával folytatott kereskedelmi vitában.

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a Fox televíziónak a franciaországi Biarritzból nyilatkozva leszögezte: Donald Trump „nagyon is eltökélt, és jó megállapodást akar” a kereskedelmi vitában. „Az elnök korrekt és kölcsönösen előnyös kereskedelmi megállapodásra törekszik” – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy vajon az elnök valóra váltja-e a szeptember elsejétől bevezetendő vámemelést a kínai árukra, Mnuchin igennel válaszolt. „Ha a kínaiak ismét válaszlépéseket tesznek, feltételezem, az elnök minden lehetőséget fontolóra vesz majd” – fogalmazott.

Alternatívát kell keresni

A műsorvezető kitért Trump azon döntésére is, hogy az amerikai vállalatoknak alternatívát kell keresniük a kínai piaccal szemben. Emlékeztetett Trump korábbi kijelentésére, amely szerint erre egy 1977-es törvény felhatalmazást ad a mindenkori amerikai elnöknek.

A Fox újságírója azonban ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a törvény nem a már érvényben lévő, hanem csak a tervezett beruházásokra igaz, és csak az úgynevezett „haramia nemzetek” és drogbárók ellen alkalmazható, továbbá előtte formális rendkívüli állapot kihirdetését követeli meg. Mnuchin habozott az újságíró felvetésére adandó válasszal, csupán annyit felelt, hogy az elnöknek „többféle lehetősége van, de elsődleges a tisztességes kereskedelmi megállapodás megkötése.

Globális recesszió

Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója visszautasította a kínai árukra kivetett vámok nemzetközi bírálatát. A CNN hírtelevízióban azt állította, hogy tévesek azok a figyelmeztetések, miszerint a vámháború globális recesszióhoz vezethet.

Kudlow azt hangoztatta, hogy a biarritzi csúcstalálkozó „nagyon jól alakult, a vártnál is jobban”.

Védelmébe vette Donald Trump döntéseit Lindsey Graham dél-karolinai szenátor is. A republikánus politikus – aki Trump egyik szoros szövetségese – a CBS televízió vasárnapi heti politikai vitaműsorában azt mondta: „Amerikának el kell fogadnia a Kínával történő szembeszállással járó fájdalmakat”.

A szenátor szerint demokrata párti és minden republikánus politikus korábban már többször kimondta, hogy Kína csal. „Demokrata kollégáimnak üzenem, hogy az elnök csak azt teszi, amit ők már évek óta mondogatnak” – tette hozzá.