Újabb szakaszon épít kerítést Szlovénia a Horvátországgal közös határon

 

Szlovénia újabb szakaszon kezdett el kerítést építeni a Horvátországgal közös határán az illegális migráció megállítására.

Az idei év első hét hónapjában Szlovéniában 7415 illegális bevándorlót regisztráltak, 56 százalékkal többet, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A szlovén kormány a múlt hónapban a szerb Legi-SGS nevű céggel szerződést írt alá egy 40 kilométer hosszú kerítés építéséről a szlovén-horvát határon. Ezzel a szakasszal a határkerítés teljes hossza 219 kilométer lesz, és a szlovén-horvát határ csaknem harmadát fogja lefedni. Szlovénia teljes szárazföldi és tengeri határa 1370 kilométer hosszú.

„A kerítést ideiglenesen állítják fel azokon a területeken, ahol szükség van az államhatár illegális átlépésének megakadályozására, illetve az emberek és tulajdonuk biztonságának szavatolására” – közölte Irena Likar szlovén belügyi szóvivő.

A Reuters hírügynökség egyik, a dél-szlovéniai Preloka település közelében tartózkodó fotóriportere folyamatban lévő építési munkálatokat látott a helyszínen.

Szlovénia először a 2015-ös menekültválság idején kezdett el határkerítést építeni, amikor is hat hónap alatt körülbelül félmillió illegális bevándorló haladt át az országon.

Az újabb szakaszon a kerítés 2,5 méter magas, és a Szlovénia és Horvátország közötti Kolpa folyó mentén állítják fel. A szlovén kormány bevándorlási politikája csekély ellenállásba ütközött, csupán egyes civil csoportok ellenzik a drótkerítést.

A legtöbb illegális bevándorló Pakisztánból, Algériából, Afganisztánból, Marokkóból és Bangladesből érkezik. Csak egy töredékük kér menedéket Szlovéniában, a legtöbbjük a szomszédos Olaszországba vagy Ausztriába folytatja útját.

A múlt hónapban az olasz és a szlovén rendőrség közös járőrözést kezdett a határ mentén az illegális bevándorlás feltartóztatása érdekében.