Bérgyilkost fogadott fel egy indiai férfi, hogy kaszton kívüli vejét kiiktassa

 

Habár az indiai kormány már betiltotta, hogy az érinthetetleneket diszkriminálják, a hinduizmus befolyása miatt még ma is erősen él a megkülönböztetés a kasztok között.

Pranay Perumalla, aki kaszton kívüliként, azaz dalitként (elnyomott) született, egy felsőbb osztálybeli nőt vett feleségül, akinek a családja ezt nem nézte jó szemmel – olvasható a The Independent hírei közt.

A nő apja bérgyilkosokat fogadott fel, és egy hónappal az esküvő után a nyílt utcán végeztette ki a fiatal férfit – szerepel a bírósági iratokban.

India társadalma átalakulóban van, a több ezer éves kasztrendszer befolyása azonban még így is rendkívül erős. A rendszer óriási szigorral szabályozza többek közt a házasságot is. Egy 2017-es tanulmány szerint

az indiai házasságok mindössze 5,8 százaléka köttetik eltérő kasztok között,

és ez a szám az utóbbi negyven évben szinte semmit sem változott. Az eredmény a kutatókat is meglepte. „Arra számítottunk, hogy a kasztok mára már jobban keverednek” – mondta Tridip Ray elemző, statisztikus, a tanulmány vezető írója.

Indiában az ilyen jellegű „kihágások” időnként erőszakot szülnek, és nem ritka, hogy a hagyományok és a tisztelet megőrzésének nevében akár gyilkossághoz is folyamodnak. „A valódi okok azonban sokkal mélyebben keresendők” – állítja Uma Chakravarti történész, aki a kasztok és nemek közötti viszonyokat kutatja. Ha egy nő kiválaszthatja, hogy kihez megy hozzá – legyen az akár egy kaszton kívüli –

az megingatja az egész rendszert és állandósítja az egyenlőtlenséget.

A dalitok India népességének 17 százalékát teszik ki, és hátrányos megkülönböztetésük már hosszú évszázadok óta jelen van, hiába tesznek meg mindent azért, hogy egyenlően bánjanak velük. A bántalmazások mindennaposak, és a legtöbb eset még bíróság elé sem kerül.