Kim Dzsongun felügyelte a legutóbbi, újabb fegyverrendszer kísérletét

 

Kim Dzsongun észak-koreai vezető felügyelte annak az újabb fegyverrendszernek a kísérletét, amelyet legutóbb hajtottak végre – jelentette szombaton a KCNA phenjani állami hírügynökség.

A tájékoztatás szerint sikeres volt a pénteki rakétateszt – írta a KCNA, amely azonban nem tért ki arra, hogy pontosan milyen jellemzői vannak a fegyvernek. Kim Dzsongun ugyanakkor igen nagy elégedettséggel szólt arról, hogy a szakértők nagyon rövid idő alatt fejlesztették ki – számolt be a hírügynökség.

Az észak-koreai vezető a teszt végén azt is mondta, hogy az új fegyver és a védelmi műszaki megoldások korszerűsítése jelentős szerepet játszanak az ország szuverenitásának szavatolásában.

A rakétaindítás napján a dél-koreai hadsereg azt közölte, hogy Észak-Korea két, feltehetően rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát bocsátott fel az ország keleti partvidékéről. Ezek mintegy 230 kilométeres távolságot tettek meg, pályájuk magassága pedig elérte a 30 kilométert. Valószínűleg egy föld-föld rakétáról van szó, amelynek meg van az amerikai megfelelője.

Július óta ez volt a hatodik rakétakísérlet. A tesztsorozat nyilvánvalóan tiltakozás a Dél-Korea és az Egyesült Államok jelenleg folyó, közös hadgyakorlata ellen, amire Phenjan úgy tekint, hogy azon az Észak-Korea elleni inváziót gyakorolják.

Észak-Korea különösen azt nehezményezi, hogy Szöul miközben részt vesz a hadgyakorlaton, közben a békéről és a határokon átívelő együttműködésről „szónokol”. A hét elején Phenjan arra figyelmeztetett, hogy a Korea-közi párbeszédet nem újítják fel addig, amíg Szöul nem kér „meggyőző bocsánatot” az Egyesült Államokkal közösen tartott katonai manőverekért.