Több száz kilogramm kábítószert foglalt le az ausztrál rendőrség

 

Az ausztrál rendőrség 766 kilogramm metiléndioxi-metamfetamin (MDMA) port foglalt le egy nagyobb razziában, amelynek során hat embert - köztük négy brit állampolgárt - őrizetbe vettek – közölték a helyi hatóságok szerdán.

Az MDMA-t tablettázott formájában ecstasyként vagy ekiként ismerik.  Az Új-Zélandra, illetve Queensland és Új-Dél-Wales ausztrál államokra kiterjedő művelet egy több ügynökség együttműködésével zajló nyomozás végeredménye volt.

A lefoglalt drog utcai értéke 90 millió ausztrál dollár (17,6 milliárd forint) körül mozog, és az egyik legnagyobb fogás Ausztrália történetében – írta közleményében a szövetségi rendőrség.

Jon Wacker rendőrségi illetékes elmondta, hogy korábban még sohasem foglaltak le ilyen tisztaságú MDMA-port Queenslandben. Wacker szerint a drogot hígították volna, és 6-12 millió tablettát gyárthattak volna belőle. Az Australian Associated Press hírügynökség szerint az elkobzott kábítószer az Ausztráliában évente eladott mennyiség hét százalékát teszi ki.

A queenslandi razziában egy 51 és egy 40 éves brit, illetve egy 26 éves ausztrál állampolgárt vettek őrizetbe kábítószer-birtoklás miatt. Új-Zélandon további két brit – egy 60 és egy 49 éves férfi – került a hatóságok kezére ugyanennek az átfogó nyomozásnak a részeként.

Az új-zélandi rendőrség 200 kilogramm metamfetamint foglalt le. Új-Dél-Walesben egy 51 éves ausztrál nőt fogtak el, és 108 ezer dollárt (több mint 21 millió forintot) koboztak el az ausztrál hatóságok.