Olaszországban misével emlékeztek az egy évvel ezelőtti hídomlásra

 

A 2018. augusztus 14-i genovai hídomlás első évfordulóján az áldozatokról misével emlékezett meg Olaszország szerdán.

A tragédia helyszínén lévő egyik nagy raktárban felolvasták a negyvenhárom áldozat nevét, majd misét mutattak be, amelyen nemcsak a hozzátartozók százai, de a nyár közepén kitört olasz politikai válság főszereplői is jelen voltak.

(Fotó: MTI/EPA/Luca Zennaro)

(Fotó: MTI/EPA/Luca Zennaro)

A megemlékezésen megjelent Sergio Mattarella köztársasági elnök, Matteo Salvini belügyminiszter, Giuseppe Conte miniszterelnök, Luigi di Maio, az 5 Csillag Mozgalom vezetője valamint a kormány több minisztere.

A szertartás végén az áldozatok hozzátartozóinak egyik képviselője ígéretet tett, hogy folytatják az igazság és az igazságszolgáltatás keresését, „mert annak, ami történt, nem szabad megismétlődnie”. Marco Bucci genovai polgármester és Giuseppe Conte biztosította a hozzátartozókat arról, hogy a vezetők a pártjukon állnak.

A megemlékezők 11 óra 36 perckor egy perc néma főhajtással emlékeztek meg a katasztrófa áldozatairól, a templomokban megszólaltak a harangok, a kikötőben pedig a hajókürtök.

Pontosan egy éve a szakadó esőben a Franciaország és fontos helyi célállomások felé vezető autópályának az 1960-as években épített, a tervezője nevét viselő Morandi híd leomlott, többtucatnyi jármű a mélybe zuhant. A negyvenhárom áldozat között négy gyermek volt. A tragédia helyszínén, amelyet még mindig törmelékek borítanak, a megemlékezést az építendő új híd első pillérétől mintegy húsz méternyire tartották.

A több mint 580 ezres nagyváros gyors átkeléséhez szükséges új híd megépülésére várva tovább is folyik a leomlott híd körüli jogi vita. Az egyik oldalon az olaszországi autópályákat kezelő, a Benetton tulajdonában lévő ASPI cég, az ügy fő vádlottja, illetve a másikon az áldozatok hozzátartozói és számos politikai vezető, főként az M5S részéről állnak szemben egymással. Ez utóbbiak a híd leomlását a rossz karbantartásnak tulajdonítják, és kötelességszegéssel vádolják az ASPI-t.

A per gigászi vállalkozásnak ígérkezik: 71 ember – közöttük a Benetton konszern cégeinek a vezetői és különböző hivatalok felelősei – ellen indult nyomozás, az ügyben több mint száz ügyvéd, százhúsz törvényszéki szakértő, hetvenöt tanú, valamint többtonnányi irat és bizonyíték szerepel.