Migránsok verekedtek Bihácson, késes támadás történt Bécsben

 

Migránsok verekedtek Bihácson, Bosznia-Hercegovinában szombaton, vasárnap hajnalban pedig késes támadás történt Bécs belvárosában. Több helyen is feszültségeket okoznak a bevándorlók, miközben egyre több szervezet figyelmeztet újabb merényletek veszélyére – közölte az M1 Híradója.

Fejszékkel és lécekkel estek egymásnak a migránsok Bihácson. A szombat délutáni verekedésben egyikük súlyosan megsérült. A migránsok közti leszámolás este is folytatódott, akkor a rendőrség gyors reagálásának köszönhetően csak egy könnyebb sérültet szállítottak kórházba.

Késelések Ausztriában

A Bécs központjában fekvő Duna-szigeten történt a késelés vasárnap hajnalban. Két szír származású férfi veszett össze egymással, a vita hevében egyikük, a fiatalabbik kést rántott és hátba szúrta társát. A férfi könnyebb sérüléseket szenvedett. A tettes elmenekült a helyszínről, de a rendőrség nem sokkal később elfogta őt – mondta a közmédia helyszíni tudósítója.


Az elmúlt napokban több ehhez hasonló eset is történt Ausztriában, az ország nyugati részében, Voralberg tartományban például

párkapcsolati vita hevében

szúrta meg egy szintén szír származású férfi román származású exbarátnőjét. A férfi ugyanis nem tudta feldolgozni, hogy az asszony szakított vele.

Innsbruckban pedig egy bozótvágó késsel szúrta meg marokkói származású társát egy szintén marokkói származású férfi. Jelenleg is folyamatban vannak a kihallgatások, a rendőrség elsősorban arra a kérdésre keresi a választ, mi okozhatta a bűncselekményeket – tette hozzá.

Az amerikai védelmi minisztérium figyelmeztet

Az amerikai védelmi minisztérium a napokban adott ki figyelmeztetést, amelyben az áll, az amerikai csapatkivonás után nagy az esély arra, hogy az Iszlám Állam újabb sejteket hozzon létre, és újult erővel térjen vissza. De újabb merényletekre figyelmeztet több szakértő és az ENSZ is. A legfrissebb jelentésükben azt írták: a terrorizmus veszélye nem szűnt meg Európában, a visszatérő iszlamisták pedig még idén támadásokat követhetnek el.

(Fotó: MTI/EPA/Ahmed Dzsalil)

Moszul, az Iszlám Állam egykor legnagyobb városa több mint egy évvel a felszabadulás után még mindig romokban hever. Az újjáépítés csigalassúsággal halad, és sokan még mindig félnek visszatérni. A környéken az iraki hadsereg páncélosai járőröznek. Szükség van a katonákra, az Iszlám Állam ugyanis máig jelen van a térségben.

Az emberek félnek az Iszlám Államtól. Sok rejtekhelyük van még olyan területeken, ahol mi nem vagyunk jelen – mondta a kormányerők egyik parancsnoka.

A közel-keleti harcok során, 2014-ben világszerte

muszlimok tízezrei álltak be az Iszlám Állam mögé,

hogy Szíriában és Irakban harcoljanak. Bár a terrorszervezet vereséget szenvedett, szakértők szerint nem semmisült meg teljesen. Az elesettek és a letartóztatottak mellett ugyanis több ezer harcos maradt életben, akik szétszóródtak a világban. Sokan közülük teljesen eltűntek a hatóságok elől.

A kalifátus maradványai így továbbra is veszélyt jelenthetnek Európában. Például a nagyszámú muszlim lakossággal rendelkező Bosznia-Hercegovinában, ahonnan több százan mentek el a közel-keleti harctérre. Köztük a Velika Kladusa-i Ibro Cufurovic is, akinek édesapja néhány hónapja azt mondta az M1 Híradójának, hogy hiába kérte gyermekét, nem tudta lebeszélni a harcról.

Cufurovic áprilisban tért haza Bosznia-Hercegovinába, azonnal őrizetbe vették, és terrorizmus vádjával állították bíróság elé.

Nem mindenki kerül a hatóságok látóterébe

A visszatérők közül azonban nem mindenki kerül a hatóságok látóterébe. Sokan ugyanis kihasználják a térséget sújtó migrációs helyzetet, és a tömegben elvegyülve próbálnak a kontinens belsejébe jutni. Így az országban várakozó több ezer illegális bevándorló között most is bujkálhatnak terroristák.

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő néhány hete beszélt arról, hogy szerinte Bosznia-Hercegovinát jelenleg a militáns iszlám ellenőrzi. Korábban pedig arról is beszélt: szerinte az ország ma az iszlám terrorizmus egyik bölcsője.

De nem sokkal jobb a helyzet Koszovóban sem. Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter úgy fogalmazott: a lakosság számához viszonyítva jelenleg ezen a területen gyűlt össze

a legtöbb felfegyverkezett dzsihadista a világon.

A miniszter úgy fogalmazott: a harctérről visszatért katonák a stabilitásra, a békére és a kereszténységre is hatalmas veszélyt jelentenek.


Nem múlt el a veszély

Nem múlt el a terrorveszély az Iszlám Állam felszámolásával, sőt azzal, hogy a szervezet katonáinak egy része visszatért Európába, még fokozódhat is – mondta az M1-en a biztonságpolitikai szakértő. Gyarmati István hozzátette: a terrorszervezet állami terület nélkül is ugyanolyan hatékonyan tud működni.

Szakértők mellett az ENSZ friss jelentése is arra figyelmeztet,

a terrorizmus veszélye nem szűnt meg,

sőt a visszatérő iszlamisták miatt bárhol lehetnek újabb merényletek. A héten a belga külügyminiszter úgy fogalmazott: fennáll a kockázata annak, hogy a következő hónapokban újabb terrortámadások lehetnek Európában.