Erdőtüzek pusztítanak és gyilkos tájfun tombol

 

Erdőtüzek pusztítanak a Kanári-szigeteken és Görögországban. A spanyol turistaparadicsomként is emlegetett Grand Canarián csaknem ezer embert kellett evakuálni, a lángok több települést is vészesen megközelítettek. Görögországban közben több mint 50 helyen van erdőtűz. A turistáknak menekülniük kellett, egy gyermektábor lakóit is biztonságos helyre vitték át – közölte az M1 Híradó.

Vöröslött az égbolt Artenara város fölött. A szombaton délután fellobbant hatalmas erdőtűz este már vészesen megközelítette a Kanári-szigeteki települést. A füst már fojtogatta a lakosságot, a spanyol hatóságok még az éjszaka elrendelték a kilakoltatást Artenara, Tejeda és Gáldar településeken. Csaknem ezer embernek kellett elhagynia otthonát.

A szél a város felé fújta a lángokat

Akkor már ezer hektáron égett az erdő, és a szél a város irányába fújta a lángokat. A tűzoltás irányítását a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek tartományi kormánya vette át a helyi vezetéstől. Vészhelyzetet hirdetett, és az oltásba a hadsereg gyors reagálású egységeit is bevetette. A tűzoltók második napja azon dolgoznak, hogy megfékezzék a lángok terjedését.

Éjszaka két óra körül kezdődött az evakuálás. Az egész várost kilakoltattuk, de a környező települések lakosait is. Most mindannyian Acusában vagyunk – mondta Dina Gonzalez Gil, Artenara polgármester-helyettese.

Az embereknek templomokban, iskolákban nyújtottak menedéket. Egyelőre nem tudni, mikor térhetnek vissza otthonaikba, mert a tüzet még nem sikerült mindenhol eloltani.

Minden szükséges segítséget kértünk a tűz ellenőrzése érdekében, mert még nem uraljuk a helyzetet, ezt tudni kell. Igaz, azt mondták, hogy a helyzet javult, de csak akkor lesz minden rendben, amikor a tűz teljes ellenőrzés alatt áll majd – közölte Víctor Torres Ángel, Kanári-szigetek elnöke.

A tűz a Gran Canaria sziget székhelyétől, Las Palmastól mintegy 20 kilométerre keletkezett, és veszélyezteti a turisták körében népszerű sziget nyugati részén elterülő nemzeti parkot is.

Úgy tudni, a hatóságok őrizetbe vettek egy 55 éves férfit, aki egy esküvői ünnepséghez végzett forrasztást, valószínűleg ő okozta a tüzet.


Tucatnyi helyen ég az erdő

Görögországban is katasztrófahelyzet van, több mint 50 helyen ég az erdő. A tűzoltók nagy erővel dolgoznak, hogy megfékezzék a lángokat. Az oltásban helikoptereket is bevetnek. Munkájukat nehezíti, hogy erős szél tombol és hatalmas a hőség. Az egyik szigeten egy szállodát és egy kempinget ki kellett üríteni. Az Athénhoz közeli Marathon térségében pedig egy gyermektábor lakóit menekítették biztonságos helyre.

A görögök két héttel ezelőtt emlékeztek meg arról a hatalmas tűzvészről, amely egy évvel ezelőtt 102 ember halálát okozta Athén közelében. Sok lakóház és nyaraló teljesen leégett, többségüket máig nem újították fel. Idén márciusban csaknem 20 politikust és közhivatalnokot tartóztattak le, mert a vizsgálatok szerint a tragédiához a hatóságok sorozatos mulasztásai, lassú reagálásuk és a helyzet rossz kezelése vezetett.

30-ra emelkedett a Lekima tájfun áldozatainak száma Kínában

A trópusi ciklon hatalmas pusztítást hagyott maga után: az árvizek 5 ezer embert zártak el a külvilágtól, de házak és mezőgazdasági területek mentek tönkre: 600 milliárd forintra becsülik a károkat. A tájfun észak felé halad tovább, de jelentősen veszített erejéből.

Derékig érő vízben mentették az embereket a tűzoltók a kínai Csöcsiang tartományban, ahol a Lekima hurrikán óriási pusztítást végzett. A 180 km/órás sebességgel tomboló ciklon szombaton csapott le az ázsiai ország délkeleti részére.

A heves esővel kísért tájfun árvizeket okozott, több tucatnyi települést öntött el az ár, legalább 34 ezer épület megrongálódott és több mint 600 ezer hektárnyi mezőgazdasági terület megsemmisült. A kínai hatóságok több mint 14 milliárd jüanra, azaz mintegy 600 milliárd forintra becsülik a károkat.

Az egyik faluban a megáradt folyó elsodort egy gyereket, a tűzoltóknak azonban sikerült kimenteniük, a kisfiú könnyebb sérüléseket szenvedett. A hegyekben mintegy ötezer embert zárt el az árvíz a külvilágtól, az ítéletidő miatt járhatatlanná váltak az utak, a telefonos összeköttetés megszakadt a falvak között.

A Lekima emberéleteket is követelt. Vencsou közelében összerogyott egy gát, ami földcsuszamlást idézett elő. A lezúduló sárfolyam maga alá temette a házakat. Többen meghaltak, legalább húsz 20 embernek nyoma veszett.

Máshol az orkánerejű szél leszaggatta a vezetékeket,

több mint 2 millió háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás.

A Lekima a közlekedésben is káoszt okozott, leálltak a vonatok, és több ezer légi járatot törölni kellett.

A tájfun már csaknem négymillió embert érint, eddig több mint egymilliónak kellett elhagynia otthonát. A Lekima észak felé haladva veszített erejéből, és a 20 milliós Sanghajban már feloldották a tájfun miatt elrendelt sárga riasztást.


93-ra emelkedett áldozatok száma Indiában

A monszun okozta árvizek és földcsuszamlások  miatt több mint 400 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. A legsúlyosabban érintett térség Kerala állam, ahol szombatig 57-re nőtt a halottak száma. Az államban egy éve is katasztrofális árvíz pusztított: akkor 223 ember halt meg és százezrek maradtak fedél nélkül. Dél-Ázsiában a júniustól szeptemberig tartó monszun időszakban hullik le az éves csapadékmennyiség 70 százaléka.

 

Legkevesebb 40-en meghaltak Mianmarban 

Már második napja túlélőket keresnek Mianmarban, ahol sárlavina temetett maga alá egy 170 lelkes falut. A mentőalakulatok munkagépekkel és puszta kézzel kutatnak a romok között, 28 embert sikerült élve kiszabadítani, de szombaton már csak holttesteket találtak.

Az áldozatok száma meghaladja a harmincat, ez azonban nem végleges. Folytatjuk a keresést – mondta a tűzoltóság helyettes vezetője. Az áldozatok között sok a gyerek, nyolcvan embernek pedig nyoma veszett.

Mottama, 2019. augusztus 10. Túlélők után kutatnak a mentőalakulatok tagjai a mianmari Mottamam közelében történ földcsuszamlás helyszínén 2019. augusztus 10-én. A természeti katasztrófában legkevesebb 29-en életüket vesztették, tucatnyi ember eltűnt. MTI/EPA/Lynn Bo Bo

Túlélők után kutatnak a mentőalakulatok tagjai a mianmari Mottamam közelében történ földcsuszamlás helyszínén 2019. augusztus 10-én. 
(MTI/EPA/Lynn Bo Bo)

A napok óta tartó monszuneső miatt indult meg a domboldal. A lezúduló földgörgeteg mindent letarolt, ami csak az útjába került. Több tucatnyi lakóház és a helyi iskola is megsemmisült, a buddhista templomot is sár borítja, de a pagoda arany kupolája sértetlen maradt. Egy kolostort azonban maga alá temetett a sárfolyam.

Mianmar déli tagállamaiban az áradások miatt csak ezen a héten több mint 12 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. A monszun évszakban a viharos esőzések miatt a hegyvidéki területeken gyakoriak a földcsuszamlások – közölte az M1 Híradó.