Megöltek 17 feltételezett terroristát a biztonsági erők Egyiptomban

 

Egyiptomban a biztonsági erők megöltek 17 feltételezett terroristát azt követően, hogy a szélsőségesek sok halálos áldozattal járó merényletet követtek el a hét elején – közölték a helyi hatóságok csütörtökön.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a rajtaütések az egyiptomi főváros, Kairó külterületén, valamint Fajjúm tartományban történtek. A megölt fegyveresek a Haszm nevű helyi militáns csoporthoz tartoztak.

Hétfőre virradóra erőteljes robbanás rázta meg Kairó belvárosát. Az eset a Nílus-rakparton, az egyiptomi onkológiai intézet előtt történt. Egy forgalommal szemben haladó autó összeütközött három másikkal, az ütközés pedig nagy erejű robbanást váltott ki. A merényletnek 22 halálos áldozata és 47 sebesültje volt.

A megrongálódott Nemzeti Onkológiai Intézet épülete Kairóban 2019. augusztus 5-én (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Hosszam)

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök terrortámadásnak minősítette az esetet. A detonáció kárt okozott az onkológiai intézet épületében is. A nyomozás során DNS-vizsgálat alapján megállapították, hogy a sofőr a Haszm szervezetnek egy olyan tagja volt, akit már köröztek a hatóságok.

A Haszm, amelyet a Muszlim Testvériség katonai szárnyának tartanak, a szervezet ifjúsági tagozatából nőtt ki, és Abdel-Fattah esz-Szíszi elnök elleni 2013-as, erőszakkal feloszlatott ülősztrájkok idején lépett színre. Abdel-Fattáh esz-Szíszi 2013-ban katonai puccsal eltávolította Mohamed Murszi demokratikusan megválasztott iszlamista elnököt az ország éléről, és átvette a helyét. Hónapokkal Murszi hatalmának megdöntése után az egyiptomi hatóságok terrorista szervezetnek nyilvánították az elnök mögött álló Muszlim Testvériséget, tagjainak és híveinek ezreit gyűjtötték be az iszlamista csoport ellen valaha végrehajtott legkeményebb leszámolásban.