Hallgattak a stuttgarti kardos gyilkosságról a német közmédia híradói

 

Némi fordulatot hoztak Németországban az elmúlt napok kegyetlen bűncselekményei. Bár korábban – szinte kivétel nélkül – azt sulykolták, hogy nem jelent veszélyt a bevándorlás, a hétvégén nyilvánosságra hozott statisztikák ezt cáfolják. Még a bajor belügyminiszter is elismerte, hogy a bevándorlás miatt „nő az erőszakos bűncselekmények kockázata”. Hozzátette, hogy ezt „nem szabad elhallgatni”. Ez az üzenet akár a német közmédiának is szólhat, hiszen a múlt heti stuttgarti, kardos gyilkosságról sem számoltak be – közölte az M1 Híradója.

Cikkünk frissült. 

Múlt szerdán brutális gyilkosság történt Stuttgartban. Egy – vélhetően – jordániai palesztin férfi, aki 2015-ben szír papírokkal kapott menekültstátuszt Németországban, egy karddal lemészárolta volt lakótársát. A gyilkosságot végignézte az áldozat 11 éves lánya is egy autóból. A tettest csak két és fél órás üldözéssel sikerült kézre keríteni.

Bár az eset sokkolta a várost, az emberek csak az internetes videómegosztóra feltöltött képsorokat láthatták, amelyeket egy szomszéd készített. Az M1 ugyan kérte a német közszolgálati csatornákat, hogy adják át az esetről készült anyagaikat, azonban mind a ZDF, mint az ARD azt válaszolta a megkeresésre, hogy híradóikban nem foglalkoztak az üggyel.

Ez pedig sokakban vetett fel kérdéseket. A Stern magazin is levélben fordult a két német közszolgálati adóhoz, hogy indokolják meg, mégis miért nem adtak hírt egy ilyen felkavaró esetről.

Az ARD közszolgálati televízió vezetője ezt azzal indokolta, hogy az elkövetésnek nem rasszista, politikai vagy vallási motivációja volt, hanem személyes, éppen ezért a közszolgálati országos televízió nem kíván az ilyen esetekről beszámolni. A ZDF szerint pedig az esetnek nincs társadalmi relevanciája, illetve ők a hírműsoraikban csak olyan esetekről számolnak be, amelyeknek Németország-szerte van jelentősége – mondta az M1 berlini tudósítója.

A német közszolgálati televíziókkal szemben a bajor belügyminiszter szerint fontos, hogy foglalkozzanak Németországban a bevándorlók által elkövetett bűncselekményekkel. Joachim Herrmann egy lapinterjúban elismerte ugyan, hogy a bűncselekmények száma 30 éves mélypontra süllyedt Bajorországban, azonban kijelentette, a tömeges bevándorlás nélkül ez a szám még alacsonyabb lenne.

A CSU politikusa kifejtette, hogy „más kultúrkörökből érkező emberek érkeznek hozzánk, akiknek hazájában az erőszakmentesség nem olyan magától értetődő, mint nálunk”. Hozzátette: „nagyon világosan ki kell mondani, hogy olyan emberek érkeznek, akik sokkal gyorsabban alkalmaznak erőszakot a konfliktusokban”, mint a befogadó társadalom tagjai, ezért az erőszak „megnövekedett kockázatával van dolgunk, amit a kriminalisztikai statisztikák is egyértelműen megmutatnak”. A megoldást a következetesség jelenti, a „következetes fellépés, következetes büntetés, adott esetben következetes kiutasítás” szükséges – közölte az M1 Híradója.