Trump segítséget ajánlott fel Putyinnak az erdőtüzek oltásához

 

Segítséget ajánlott fel a szibériai erdőtüzek elleni küzdelemben Vlagyimir Putyinnak Donald Trump – közölte szerda késő este a Kreml sajtószolgálata.

Az amerikai és az orosz elnök Washington kezdeményezésére telefonon lépett kapcsolatba egymással. Putyin a moszkvai tájékoztatás szerint megköszönte a figyelmességet, valamint a segítség és a támogatás felajánlását.

Mint mondta, szükség esetén élni fog a felajánlással. Arról tájékoztatta amerikai hivatali partnerét, hogy Szibériában „erős” repülőegységet hoztak létre a természeti csapás elleni küzdelemre. Putyin azt mondta, hogy a rendkívüli helyzetek minisztériumának jelentése szerint nehézségek adódtak a repülőgépek utántöltésénél és elhelyezésénél.

Az orosz elnöki hivatal sajtószolgálata szerint Putyin Trump lépését annak zálogaként értékelte, hogy a jövőben sikerül majd helyreállítani a teljes körű kapcsolatokat a két ország között. A két vezető egyebek között  a telefonos és a személyes kapcsolattartás folytatásáról állapodott meg.

Az orosz elnök néhány órája elrendelte, hogy a védelmi minisztérium is vegyen részt a Szibériában és a Távol-Keleten pusztító erdőtüzek oltásában. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök bejelentette, hogy a kabinet tartalékalapból pótlólagos eszközöket csoportosítnak át.

Oroszországban mintegy hárommillió hektáron ég a növényzet, ami miatt hétfőn négy régióban rendkívüli állapot bevezetését rendelték el. A TASZSZ szerdai összesítése szerint jelenleg 147 erdőtűz ellen folyik a küzdelem, több mint 300 nehezen megközelíthető tűzfészket viszont nem oltanak a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős regionális bizottságok döntése alapján.