Borkarnevál és dzsessznapok Debrecenben

 

A rendezvény keddi debreceni sajtótájékoztatóján Tóth Ernő programigazgató kiemelte, hogy az 1972 óta folyamatosan megrendezett zenei esemény az ország legrégebbi dzsesszfesztiválja, amelyet öt éve együtt tartanak meg a korábbi borkarnevállal.

Széles Diána (Fidesz–KDNP), Debrecen turisztikáért felelős alpolgármestere jó párosításnak nevezte a dzsesszt és a bort, és kiemelte, hogy a fesztivál iránt évről évre nő az érdeklődés itthon és külföldön egyaránt.

Kovács Pál borszakíró elmondta, hogy 80 hazai borászat mintegy 500-féle borát kóstolhatják meg a rendezvényre érkezők. Most első ízben exkluzív, húszfős borkóstolók is lesznek, tájékoztatókkal, beszélgetésekkel – fűzte hozzá.

Heit Lóránd érmelléki borász arról számolt be, hogy a bornapok keretében most első alkalommal a Kárpát-haza természethű borkészítői – kilenc hazai és határon túli kézműves pincészet – is bemutatkoznak a Nagyerdőben.

Tóth András, a bornapok főszervezője azt emelte ki, hogy a borászatok kétharmada immár visszatérő vendége a debreceni rendezvénynek.

Teremi Nóra, a dzsesszfesztivál főszervezője elmondta, hogy minden eddiginél több – 45 – zenekar és 221 muzsikus lép fel a debreceni dzsessznapokon. A magyar zenészek mellett német, román, cseh, szlovák, lengyel, grenadai, angol és francia művész is muzsikál majd a Békás-tó partján. Különlegességként említette, hogy a négy nap alatt összesen 26 szaxofonos fújja majd a dallamokat a fesztiválon.