Indiában ezentúl törvény tiltja a muszlim férfiaknak az azonnali válást

 

Törvényben tiltotta be az indiai parlament kedden, hogy a muszlim férfiak azonnal elválhassanak feleségüktől, két évvel azután, hogy az alkotmánybíróság a muszlim nők alkotmányos jogait sértőnek ítélte az említett lehetőséget.

Ravi Sankar Praszád igazságügy-miniszter kijelentette, hogy a törvény felsőházi jóváhagyása a nők fokozottabb érvényesüléséről és az indiai társadalom átalakulásáról tanúskodik. A nagyobb befolyással bíró alsóház a múlt héten fogadta el a törvényt, amely azután lép hatályba, hogy az államfő aláírja, ám ez puszta formaság.

A 170 millió indiai muszlim többsége szunnita, és családi ügyekben a muszlim személyi törvény vonatkozik rájuk. E jogszabály lehetővé teszi a muszlim férfiak számára, hogy háromszor közölje a „talák” (válás) arab szót, akár egyszerre, bármilyen távközlési eszközön, így telefonon, szöveges üzenetben vagy valamely közösségi médiára kitett posztban, és ezzel elváljanak feleségüktől. Több mint húsz ország – közöttük a szomszédos Pakisztán és Banglades – is betiltotta már ezt a gyakorlatot.

A 99 támogató és 84 ellenszavazattal elfogadott döntés Narendra Modi miniszterelnök kormányának győzelmét jelenti. Az ellenzék több mint egy éve akadályozta a törvény elfogadását, miután a kormánypártnak nem volt többsége a felsőházban. A kormánynak most az ellenzéken belüli megosztottság miatt sikerült elfogadtatnia az új jogszabályt.

Gulam Nabi Azad, a Kongresszus Párt egyik vezetője közölte, hogy az ellenzéki pártok ellenezték a háromévi börtönt, amellyel az ily módon elváló férjek sújthatók, azzal érveltek, hogy más vallások esetében nincs ilyen büntetés. Az ellenzék azt is bírálta, hogy a törvény nem rendelkezik egyértelműen a feleségtartásról arra az esetre, ha a férfit az azonnali válás miatt börtönbe zárják.

A parlament mindkét háza elutasította az ellenzéki kifogásokat, és nem volt hajlandó a törvényjavaslatot visszautalni az illetékes bizottsághoz.