A nemzeti indentitás és Közép-Európa is téma lesz a tusványosi előadásokon

 

Az idei különleges alkalom, hiszen ez a 30. rendezvény. Természetesen visszatekintenek az elmúlt három évtized eseményeire, a rendszerváltozás időszakára, és az aktuális politikai kérdések is szóba kerülnek. Szombaton Orbán Viktor miniszterelnök tart előadást – közölte az M1 Híradója.

Szinte felbolydult az erdélyi fürdőváros a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor helyszínén, ahová fiatalok hada érkezik, hogy egy hétre átadja magát a tusványosi életérzésnek: a koncertek, bulik és az előadások színes egyvelegének. Az esőkabát és a gumicsizma főszerepet kapott Tusványos első napján, azonban a heves zivatarok sem szegték kedvét a szabadegyetemre érkezőknek.

A bálványosi szabadegyetem a 90-es években lett a magyarországi és az erdélyi magyar rendszerváltó ifjúság legfontosabb szabadidős programja, de időközben nemzetpolitikai fórummá is vált. Az idei programok a rendszerváltás és a szabadegyetem elmúlt három évtizedének jegyében zajlanak, de az aktuális politikai kérdések is napirendre kerülnek.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke azt mondta, szerinte sokat fognak majd beszélni a nemzeti identitásról, amelynek egész Európában komoly jelentősége van, valamint Közép-Európa is téma lesz, hiszen a térség felépült az elmúlt évtizedekben, született egy közép-európai együttműködés, és a térség egyre fontosabb szereplő az európai politika színpadán.

Tusványos hivatalos megnyitója szerdán lesz, és a közéleti programok is ekkor kezdődnek. Tavaly 75 ezer vendége volt a rendezvényeknek, idén ennél is több résztvevőre számítanak.